Telecomkabels onder de grond in kaart gebracht

Steeds meer internetverkeer verloopt via mobiel internet, maar telecomkabels blijven nog steeds belangrijk. Bijna alle Nederlandse huishoudens zijn via een telecomkabel verbonden voor hun internetaansluiting, (digitale) tv, telefoon of een combinatie hiervan. Oude kabels blijven vaak liggen als nieuwe worden aangelegd. De overheid laat al deze bekabeling nu inventariseren om een goed beeld te krijgen.

telecomkabelsSteeds meer telecomkabels

Het aantal kabels dat in Nederland onder de grond ligt, is ondanks de mobiele netwerken alleen maar toegenomen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel nieuwe glasvezelkabels aangelegd om sneller internet en digitale tv mogelijk te maken. Ook vanwege de groeiende bevolking en nieuwbouw worden meer kabels aangelegd en oude kabels worden na verloop van tijd vervangen. Doordat oude kabels soms gewoon blijven liggen is de hoeveelheid aan ondergrondse telecomkabels nog erger toegenomen.

Nieuwe regels

Een nieuwe versie van de de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) gaat naar verwachting op 1 januari 2018 in. Volgens die wet kunnen bijvoorbeeld gemeenten telecomaanbieders verplichten om ongebruikte telecomkabels te verwijderen. Het zou daarentegen ook mogelijk zijn om ongebruikte kabels in te zetten bij het realiseren van snel internet. Reden genoeg in ieder geval voor overheid en gemeenten om het kabellandschap in beeld te brengen.

Inventarisatie

Het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben besloten de aanwezige ondergrondse telecomkabels te laten inventariseren. Hiervoor hebben ze verschillende externe partijen in de arm genomen. Dit zijn de adviesbureau's KWINK groep, Oxperts Consultancy, Inwilution en telecominfrastuctuur-expert Wil Bijl. Inmiddels is gestart met het verzamelen van gegevens. Daarbij worden onder andere telecomaanbieders en het Kadaster benaderd. Uiteindelijk moet de verzamelde data ook een goed beeld geven van de hoeveelheid ongebruikte kabels.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.