Small cells steeds populairder voor indoortoepassingen

Volgens een rapport van onderzoeksbureau IHS Markit is de markt voor small cells in 2016 flink toegenomen. Steeds vaker worden ze ook voor indoor-locaties uitgerold. Europa staat op de derde plaats wat betreft verkochte aantallen, na de Aziatisch-Pacifische regio (eerste plaats) en Noord-Amerika.

Flink groei in 2016

Van 2015 naar 2016 groeide de markt voor small cells met 26 procent. De totaalomzet in 2016 bedroeg daardoor 1,5 miljard dollar. Volgens IHS Markit zal die omzet verder blijven stijgen tot 1,8 miljard in 2021. In 2016 werden er 1,7 miljoen stuks verkocht. Het aantal verkochte small cells in 2016 lag daarmee 43 procent hoger dan in 2015. Dat de groei qua omzet lager is dan de groei qua aantallen komt doordat er meer exemplaren voor indoortoepassingen zijn verkocht.

small cellsIndoor small cells boven outdoor

In 2016 werden er voor het eerst meer indoor small cells verkocht dan exemplaren voor toepassingen outdoor of buiten verstedelijkte gebieden. De prijs van de indoor-uitvoeringen is lager, waardoor de omzetstijging achterblijft bij de stijging qua verkochte aantallen. Ook het aantal verkochte exemplaren voor outdoor en rurale oplossingen vertoonde overigens een flinke groei maar minder dan voor indoor oplossingen. Ze werden indoor bijvoorbeeld veel ingezet in stadions en andere publieke gebouwen. T-Mobile sloot recent nog een samenwerkingsovereenkomst met Huawei om zijn netwerk te verbeteren. Daarbij spelen small cells een belangrijke rol.

Toekomstperspectief

De experts van IHS Markit verwachten dat de markt voor small cells jaarlijks met 8,4 procent toeneemt tot 2021. Daarbij zullen indoortoepassingen voor de aantallen zorgen, maar leveren duurdere outdoor toepassingen de meeste omzet op. Dat ze steeds meer indoor worden toegepast strookt ook met de bredere invoering van 4G. Voor een goede indoordekking bij 4G zijn femtocells en andere small cells een oplossing. Bij LTE Advanced wordt het belang van dit soort oplossingen alleen maar groter om de capaciteit, betrouwbaarheid en draagkracht van mobiele netwerken te waarborgen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.