Providers omzeilen nu al wegval van de roamingkosten

Op 15 juni is het eindelijk zo ver. Vanaf die dag mag je binnen de hele EU voor dezelfde kosten met je mobiel bellen, sms’en op internet surfen als thuis. ‘Roam like at home’ – dat is het motto. De providers lopen hierdoor echter inkomsten mis en proberen dat de compenseren. In Duitsland zijn al eerste abonnementen opgedoken die specifiek het gebruik in het buitenland beperken. Dat schrijft Computer Bild.

roamingkosten

Beperkte abonnementen

Zo biedt de de Duitse provider en prijsvechter DeutschlandSIM zogeheten nationaal-tarieven aan. Met deze tarieven is het helemaal niet mogelijk om buiten Duitsland op internet te kunnen. En ook grotere providers zoals Vodafone hebben nieuwe abonnementen waarbij het gebruik van belminuten of ‘gratis’ sms’jes in de EU expliciet niet is toegestaan. Voor deze worden dan de gebruikelijke roamingkosten in rekening gebracht.

Fair-use-policy

Volgens het voorstel van de EU moeten eigenlijk alle onderdelen van je abonnement ook buiten je thuisland geldig zijn. Dus als je in Nederland bijvoorbeeld onbeperkt mag bellen, mag dat ook in alle andere landen binnen de EU. De enige uitzondering is mobiel internet. Daarvoor is er een fair-use-policy, voor het geval dat klanten buitenproportioneel veel surfen. Deze legt een bovengrens vast voor mobiel internetgebruik in het EU-buitenland, boven die grens mag een provider weer kosten in rekening brengen. Deze grens moet echter al van tevoren duidelijk zijn en de provider moet een berichtje sturen als de grens bereikt is. Daarna mag een GB maximaal 7,70 euro plus BTW kosten. In totaal zijn dat dus ongeveer 9 euro.

Van tevoren informeren

Omdat de EU geen bovengrenzen voor ‘eerlijk gebruik’ heeft vastgelegd, is het zaak om je van tevoren goed te informeren hoeveel data je provider in het EU-buitenland toestaat. Het motto is dus eerder: ‘Roam like at home, with limits’.

Zakelijke gebruiker

Voor de zakelijke gebruiker zijn deze bepalingen veelal in de bedrijfscontracten geregeld. BTG doet momenteel onderzoek naar de consequenties van deze regels. Binnenkort zal hierover een publicatie komen in een opinieartikel. Houd hiervoor deze website in de gaten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.