Roamingkosten in EU zijn vanaf nu afgeschaft

Met ingang van 15 juni 2017 worden de roamingkosten afgeschaft in alle 28 EU-landen, plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. In principe bel en surf je dan in de hele EU voor hetzelfde tarief als in Nederland. Dit plan werd al op 25 april bekendgemaakt, maar wordt nu werkelijk realiteit. Providers mogen nu dus geen kosten meer aan hun klanten in rekening brengen wanneer ze in het buitenland gebruikmaken van hun bundel.

roamingkosten

Overal onbeperkt internetten

Het maximale onderlinge tarief voor data ligt op 7,70 euro per GB vanaf 15 juni en dat gaat in komende jaren in stappen omlaag naar 2,50 euro per GB in 2022. In de praktijk betekent dit dat je provider je dat maximaal in rekening mag brengen. Wanneer dat gebeurt, hangt af van je abonnement.

T-Mobile en Tele2 hebben bijvoorbeeld abonnementen met een onbeperkte databundel, waardoor een 'fair use policy' gehanteerd wordt. De limiet op internetten in het buitenland ligt bij Tele2 op 6GB en bij T-Mobile op 10GB. Bij KPN en Vodafone mag je in het buitenland net zoveel data verbruiken als in Nederland. Maar voor alle providers geldt dat ze extra kosten in rekening mogen brengen, wanneer je in vier maanden tijd meer data in het buitenland verbruikt dan in Nederland. Overal onbeperkt internetten is er dus nog niet helemaal bij.

[userquote user="906"]Ondanks deze positieve ontwikkeling blijft voor velen de vraag bestaan, zowel bij de consument als zakelijke gebruikers op welke wijze de vertaalslag van de richtlijnen moet worden geïnterpreteerd. Zo dient de consument zich bewust te zijn van waar hij of zij zich geografisch bevindt en welke regels er dan gelden. Daarnaast zijn er richtlijnen over de duur van het verblijf in het buitenland en de bewijslast bij misbruik. Ook moet men zich bewust zijn van het tarievenstelsel indien men vanuit de EU naar buiten de EU roamt.

BTG ontvangt ook veel vragen over de consequenties voor de bedrijfscontracten die onze leden al hebben lopen bij de diverse MNO's.
BTG  zal op korte termijn een goede gebruikersrichtlijn ontwikkelen en publiceren.

BTG roept bij dezen ook haar leden op zich te melden wanneer zij vragen hebben of knelpunten ondervinden bij de vertaalslag van de nieuwe roamingsrichtlijnen in hun gebruikerscontracten. BTG kan deze vragen bundelen en vervolgens toetsen bij de MNO’s.

[/userquote]

Overal onbeperkt bellen

Voor bellen geldt vanaf 15 juni een onderling roamingtarief van 0,032 euro per minuut, voor sms 0,01 euro per bericht. Heb je een bundel met onbeperkt bellen er in, dan gelden die voorwaarden in de hele EU.

Aandachtspunten

 • Vanuit Nederland naar het buitenland bellen valt niet altijd binnen de bundel. Vanuit Duitsland bel je dus mogelijk goedkoper naar Frankrijk dan vanuit Nederland.
 • Turkije is geen EU-lid en doet er dus niet aan mee.
 • Vaticaanstad, Monaco en Andorra gebruiken de euro, maar zijn ook geen EU-lid. Toch hebben sommige providers ze aan de EU-bundel toegevoegd.
 • Ook in Zwitserland geldt dat sommige providers voor dat land de roamingkosten hebben afgeschaft en andere niet.

[userquote user="906"]De afschaffing van roaming tarieven is al met al een goede stap in de richting van meer transparantie in kosten en tarieven, maar er zijn nog een aantal stappen te nemen. Met name in het kader van de uniformering van de uitzonderingen op de regels.[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.