Spectrumbeleid 3,5 GHz-band hindert invoering 5G in Nederland

Een van de belangrijkste aspecten bij de invoering van 5G is New Radio (NR). Dit is radiotechnologie voor 5G die naast LTE kan worden uitgerold. Maar de beoogde 3,5 GHz-band voor 5G NR is in Nederland al in gebruik. Nederlandse providers zien graag een aanpassing van het spectrumbeleid op dit gebied. Maar de 3,5 GHz-band wordt onder andere gebruikt door de overheid voor afluisterdoeleinden.

Afluisteren en lokale netwerken

Boven de lijn Amsterdam-Zwolle mag de 3,5 GHz-band (3400-3800 MHz) niet worden gebruikt omdat dit wordt gebruikt door het Ministerie van Defensie. Het afluisterstation in Burum gebruikt deze band voor het opvangen van satellietsignalen. Ook onder die lijn zijn extra maatregelen op de 3,5 GHz-band vereist. De overheid stelt hier alleen kleine frequentieblokken beschikbaar voor lokale netwerken.

Spectrumbeleid op 3,5GHz-band wordt mede bepaald door afluisterstation Burum

Bezwaren van providers

Door het huidige beleid kunnen providers geen gebruik maken van de 3,5    gbtGHz-band. Dat is echter een frequentie die voor 5G belangrijk is en door veel apparatuur gebruikt zal worden. De Europese Unie heeft deze band bovendien aangewezen als belangrijkste band voor het lanceren van 5G. KPN gaf eerder dit jaar al aan dat het huidige spectrumbeleid problemen oplevert bij de uitrol van 5G. De lagere frequentiebanden die in 2019 worden geveild zullen wellicht niet voldoen. Op een recent congres noemde ook T-Mobiles techology strategist, Richard Marijs, het ontbreken van ruimte op de 3,5 GHz-band een probleem. Makers van netwerkapparatuur, zoals Huawei en Ericcson, staan achter deze uitspraken.

Spectrumbeleid aanpassen

In de Nota Mobiele Communicatie gaf de overheid eerder al aan niet op korte termijn het beleid te wijzigen. Pas voor 2020 staat een evaluatie gepland van het gebruik van de 3,5 GHz-band. Bij het Agentschap Telecom kunnen nog steeds vergunningen worden aangevraagd voor lokale breedbandnetwerken in deze band die gelden tot 2026. Er is nog geen plan om de 3,5 GHz-band beschikbaar te maken voor mobiele communicatie. KPN, T-Mobile en anderen willen dat de overheid zorgt dat het Nederlandse spectrumbeleid aansluit op het Europese.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.