Verregaande samenwerking BTG met United Smart Cities

United Smart Cities (USC) en ICT-brancheorganisatie BTG hebben tijdens het Smart City Expo World Congress in Barcelona formeel de handtekening gezet voor een verregaande samenwerking. Hierbij gaat BTG fungeren als hét aanspreekpunt voor de uitrol van United Smart Cities van United Nations in Nederland.

De formalisering betekent dat beide partijen elkaar gaan ondersteunen bij het uitrollen van het united smart cities concept richting landelijke en lokale overheden, bedrijfsleven en andere stakeholders. Ook het verder ontwikkelen van andere initiatieven rond smart cities, zoals smart sustainable city innovation, ecosysteem, city-ICT en andere data-gerelateerde onderwerpen vallen hieronder. Onderdeel van de samenwerking is ook het samen organiseren van kennissessies en anderszins bundelen van know-how. Het vergroten van elkaars netwerk, het koppelen van nieuwe bedrijven, meedenken met de strategie van USC.

Kari Eik, executive director USC: “Ik vind het een eer om met BTG samen te werken. Ik heb een paar bijeenkomsten meegemaakt en de spirit waarmee BTG zaken opzet, is indrukwekkend. De samenwerking onderschrijft ook de holistische benadering die wij voorstaan; alle relevante partijen betrekken.”
Ook Eric Reij, voorzitter BTG, is zeer positief over de samenwerking: “BTG kan hierbij doen waar het goed in is, het verbinden van industrie, gemeenten en andere betrokkenen binnen dit zeer actuele thema. Daarbij is United Smart Cities wereldwijd het toonaangevende platform om de snelle ontwikkelingen rond smart cities vorm te geven. Onze rol in Nederland kan daarbij enorm helpen.”
Petra Claessen, directeur BTG is trots op de overeenkomst; “Hiermee blijkt weer eens de kracht van BTG, waar we zowel overheden als bedrijfsleven vertegenwoordigen en zo ook hier een brug kunnen slaan bij smart cities, waar technologie en samenleving zo sterk bij elkaar komen.”Smart Cities is ook een van de speerpunten binnen onze strategie rondom digital connectivity.”

Op de foto: Eric Reij (voorzitter BTG), Kari Eik (executive director United Smart Cities) en Petra Claessen (directeur BTG)

Eerder dit jaar werd de samenwerking al aangekondigd tijdens het jaarlijkse Business Event van BTG in Noordwijk aan Zee. Onlangs nog is de gemeente Krimpen aan de IJssel als eerste Nederlandse gemeenten toegetreden tot United Smart Cities. De verwachting is dat op zeer korte termijn een groot aantal gemeenten gaat toetreden.

BTG was in Barcelona als deel van een delegatie met meer dan honderd vertegenwoordigers van Nederlandse gemeenten, onder leiding van Danny Frietman (Dutch Tech Group).
Olaf Muller was als voorzitter van de Expertgroep Smart Cities binnen BTG ook nauw betrokken bij dit event.
Begin volgend jaar staat in Den Haag een grote bijeenkomst gepland rondom Smart Cities, georganiseerd door BTG in samenwerking met United Smart Cities

 

Over United Smart Cities
United Smart Cities is een wereldwijd programma van de Europese economische commissie van de Verenigde Naties (UNECE) en de Organisatie voor Internationale Economische Betrekkingen (OiER).

Het initiatief richt zich op het slimmer, toekomstgerichter en duurzamer maken van steden over de hele wereld. Gegevens van aangesloten steden worden geëvalueerd en vergeleken met behulp van door de VN vastgestelde indicatoren. Dit vindt plaats binnen het VN-initiatief ‘United for Smart Sustainable Cities’ (U4SSC), dat wordt gecoördineerd door de Internationale Telecommunicatie-unie ITU en UNECE in samenwerking met 14 VN-organisaties.
De Noorse Kari Eik werkte 15 jaar voor de Verenigde Naties en is momenteel Secretaris-generaal van de Organisatie voor Internationale Economische Betrekkingen (OiER) in Wenen.
Daarbij is ze de initiatiefnemer van het USC (United Smart Cities) -programma en de covoorzitter van U4SSC, United voor Smart Sustainable Cities, een wereldwijd geïntegreerd VN-initiatief voor stedelijke ontwikkeling en slimme steden.
Daarnaast is zij een senior adviseur voor overheden, steden en VN-agentschappen bij het implementeren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, met name SDG 11 Sustainable Cities.
Verder is ze covoorzitter van de Real Estate Advisory Board van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE) en leidt haar werkgroep stedelijke ontwikkeling en slimme steden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.