Gartner benoemt vijf toptrends voor emerging technologies

Gartner signaleert in in haar zojuist verschenen hypecycle voor opkomende technologieën vijf belangrijke trends: detectie en mobiliteit, augmented human, postklassieke automatisering- en communicatie, digitale ecosystemen en geavanceerde AI en analytics.

De 2019 Hype Cycle belicht 29 opkomende technologieën met een aanzienlijke impact op het bedrijfsleven, de samenleving en de mensen in de komende vijf tot tien jaar", aldus Brian Burke, Research Vice President, Gartner. "Innovatie in technologie is de sleutel tot concurrentiedifferentiatie en transformeert veel industrieën."

Detectie en mobiliteit
Naarmate sensoren en AI evolueren, zal ook het situationele bewustzijn van autonome robots toenemen. Dit betekent dat opkomende technologieën zoals drones voor het leveren van lichte vracht (zowel vliegend als op wielen) beter in staat zijn om in de zelfstandig te navigeren. Deze technologie wordt momenteel belemmerd door voorschriften, maar de functionaliteit ervan blijft zich ontwikkelen.
Deze trend is voorzien van technologieën met in toenemende mate ingeschakelde mobiliteit en de mogelijkheid om objecten rondom hen te manipuleren, waaronder 3D-detectiecamera's en meer geavanceerd autonoom rijden. Naarmate de sensortechnologie zich verder ontwikkelt, zal het meer geavanceerde technologieën ondersteunen, zoals het Internet of Things (IoT). Deze sensoren verzamelen ook veel gegevens, wat kan leiden tot inzichten die toepasbaar zijn in verschillende scenario's en industrieën. Andere technologieën in deze trend zijn: AR-cloud, autonome auto’s (niveau 4 en 5) en vliegende autonome voertuigen.

Augmented human
Augmented human technologieën verbeteren zowel de cognitieve als fysieke delen van het menselijk lichaam door technologieën zoals biochips en emotie-AI op te nemen. Sommigen zullen "bovenmenselijke mogelijkheden" bieden - bijvoorbeeld een prothetische arm die de sterkte van een menselijke arm overschrijdt - terwijl anderen een robotachtige huid zullen creëren die net zo gevoelig is voor aanraking als de menselijke huid. Deze technologieën zullen uiteindelijk ook een meer naadloze ervaring bieden die de gezondheid, intelligentie en kracht van mensen verbetert.
Andere technologieën in deze trend zijn: personificatie, augmented intelligence, interactieve werkruimte en biotech (gekweekt of kunstmatig weefsel.)

Postklassieke ICT
Sommige technologieën binnen de postklassieke ICT zijn totaal nieuwe architecturen, terwijl andere kleine maar impactvolle wijzigingen zijn in bestaande ontwerpen. Dit is een verandering ten opzichte van de traditionele doorgroei naar een volwassen systeem, die voornamelijk betrekking had op verbeteringen aan traditionele architecturen die resulteerden in snellere CPU's, meer geheugen en een toenemende output.
Zogenaamde Low-earth-orbit (LEO) satellieten werken op veel lagere hoogten, ongeveer 2.000 km of minder, in vergelijking met traditionele geostationaire systemen op ongeveer 35.000 km, waardoor communicatie met lage latentie mogelijk is. Deze systemen bieden wereldwijde breedband- of narrowband-spraak- en datanetwerkdiensten, met name op plaatsen met weinig of geen bestaande dekking.
Andere technologieën in deze trend zijn: next gen geheugen, 3D-printen op nanoschaal en 5G.

Digitale ecosystemen
Technologische verbeteringen veranderen traditionele waardeketens in webachtige digitale ecosystemen die verschillende agenten en entiteiten met elkaar verbinden via digitale platforms in verschillende regio's en industrieën. Digitale ecosystemen worden steeds meer geautomatiseerd. In de toekomst zullen ze ook gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO's) omvatten, die onafhankelijk van mensen werken en afhankelijk zijn van slimme contracten. Deze digitale ecosystemen evolueren voortdurend en verbinden zich, wat resulteert in nieuwe producten en kansen.
Andere technologieën in deze trend zijn: DigitalOps, kennisgrafieken, synthetic data en gedecentraliseerd web.

Geavanceerde AI en analytics
Geavanceerde analytics is het autonome of semi-autonome onderzoek van data of content met behulp van geavanceerde tools die verder gaan dan traditionele zakelijke inzichten. Dit is het resultaat van nieuwe vormen van algoritmen en data science die leiden tot nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld transfer learning, waarbij eerder opgeleide machine learning-modellen worden gebruikt als geavanceerde uitgangspunten voor nieuwe technologie. Geavanceerde analytics maakt diepere inzichten, voorspellingen en aanbevelingen mogelijk.
Andere technologieën in deze trend zijn: Adaptive machine learning, edge AI, edge analytics, explainable AI, AI PaaS, generative adversarial networks (GAN’s) en grafische analytics.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.