Gezondheidsraad: Gezondheidsschade door blootstelling aan 5G-straling is onwaarschijnlijk

Het is niet aangetoond en onwaarschijnlijk dat blootstelling aan 5G-systemen de gezondheid kan schaden. Dit valt wetenschappelijk echter niet volledig uit te sluiten. Daarom is meer onderzoek nodig, oordeelt de Gezondheidsraad. De uitrol van 5G-netwerken kan in de tussentijd doorgaan.

De Gezondheidsraad onderzocht op verzoek van de Tweede Kamer eventuele gezondheidsschade door blootstelling aan 5G-systemen. Het onderzoek volgt op onrust over impact van 5G-technologie op de volksgezondheid. Zo spande stichting Stop5GNL tevergeefs een kort geding aan om de uitrol van 5G-technologie in Nederland te stoppen. Ook werden op verschillende locaties in Nederland telecomzendmasten in brand gestoken. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid vermoedt dat deze brandstichtingen een extremistisch protest zijn tegen de komst van 5G-netwerken.

Meer onderzoek
Het rapport geeft geen concreet antwoord op de vraag of 5G gezondheidsschade oplevert. Het advies luidt daarom om de uitrol van 5G voort te zetten, de blootstelling aan 5G-straling te monitoren en meer onderzoek te doen. De Gezondheidsraad noemt het niet waarschijnlijk dat 5G de gezondheid kan schaden.

"5G-technologie is een belangrijke ontwikkeling voor zowel onze leden, het bedrijfsleven in het algemeen als consumenten. Niet alleen maken 5G-netwerken hogere datasnelheden en een betere dekking op drukke plekken mogelijk, ook ondersteunt 5G bijvoorbeeld slimme apparaten. Denk hierbij aan verbonden auto's, slimme lantaarnpalen, noodvoorzieningen voor ouderen en elektronische deursloten. Om met vertrouwen gebruik te kunnen maken van 5G-technologie en deze toepassingen is het van belang uit te sluiten dat 5G-straling impact heeft op de volksgezondheid. Onderzoek door de Gezondheidsraad is hier een belangrijk onderdeel van", zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

Het advies van de Gezondheidsraad is hier te vinden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.