Ericsson, Thales en Qualcomm willen 5G in een baan rond de aarde brengen

Ericsson, het Franse ruimtevaartbedrijf Thales en draadloze technologie-innovator Qualcomm Technologies willen 5G via een netwerk van satellieten in een baan om de aarde brengen. Na ieder gedetailleerd onderzoek te hebben uitgevoerd, waaronder simulaties, zijn de partijen van plan om smartphone-use-case-gerichte tests en validatie van 5G niet-terrestrische netwerken (5G NTN) in te voeren. Het netwerk kan ervoor gaan zorgen dat een toekomstige 5G-smartphone overal ter wereld 5G-connectiviteit kan gebruiken en providers volledige wereldwijde dekking kan bieden voor breedbanddatadiensten. Ook op plaatsen die normaal alleen worden gedekt door oudere satelliettelefoonsystemen met beperkte dataconnectiviteitsmogelijkheden. Een interessante project!

De voordelen van 5G-connectiviteit via satellieten met een lage baan om de aarde (LEO) omvatten naar verwachting dekking in extreme geografische gebieden of afgelegen gebieden over zeeën, oceanen en andere locaties waar terrestrische dekking ontbreekt. Een dergelijke wijdverbreide connectiviteit kan de roaming-servicecapaciteiten van 5G-smartphoneabonnees vergroten en wereldwijde connectiviteit mogelijk maken voor 5G-gebruiksscenario's in de transport-, energie- en gezondheidssector.

Back-upondersteuning voor terrestrische netwerken
Het in de ruimte gebaseerde netwerk kan ook worden gebruikt als back-upondersteuning voor terrestrische netwerken in het geval van grote netwerkstoringen of rampen. De verwachte beveiligingsmogelijkheden van 5G NTN's betekenen dat communicatie van de nationale overheid een belangrijke use-case kan zijn om veilige nationale veiligheid en overheidsnetwerken voor openbare veiligheid te verbeteren.

Erik Ekudden, Senior Vice President en Chief Technology Officer, Ericsson: “Deze test- en validatiesamenwerking tussen Ericsson, Thales en Qualcomm Technologies zal een belangrijke mijlpaal zijn in de geschiedenis van communicatie, aangezien het uiteindelijke resultaat in feite kan betekenen dat het niet uitmaakt waar je zijn op aarde – in het midden van een oceaan of het meest afgelegen bos – hoogwaardige, veilige en kosteneffectieve connectiviteit zal beschikbaar zijn via collaboratieve 5G-satelliet- en terrestrische connectiviteit.”

'Belangrijke stap'
John Smee, senior vice president of engineering, Qualcomm Technologies, voegt toe: "Om ervoor te zorgen dat 5G de belofte van alomtegenwoordige connectiviteit kan waarmaken, is het absoluut noodzakelijk dat het ook netwerkdekking kan bieden in gebieden waar terrestrische cellulaire netwerken niet bestaan, of die zich boven oceanen of in afgelegen gebieden bevinden. Ons geplande onderzoek met Ericsson en Thales zal het begin zijn van een belangrijke stap in het realiseren van deze essentiële technologie. We zijn benieuwd wat deze samenwerking gaat opleveren.”

Philippe Keryer, Executive Vice-President, Strategy, Research and Technology, Thales, zegt: “De uitrol van 5G-netwerken betekent een stapsgewijze verandering voor de telecomsector. Het is een gamechanger, niet alleen in termen van zakelijke kansen, maar ook in de vaardigheden die nodig zijn om miljarden mensen en dingen te verbinden en te beschermen. Thales is er nauw bij betrokken via de verschillende activiteiten van de Groep. De onderzoekssamenwerking met Ericsson en Qualcomm Technologies zal de overtuiging van onze bedrijven aantonen dat 5G niet-terrestrische netwerken zullen bijdragen aan deze revolutie en de veerkracht en beveiliging van het netwerk naar een hoger niveau zullen tillen. “

Technologische componenten valideren
De tests en validatie door Ericsson, Thales en Qualcomm Technologies zijn mogelijk na de goedkeuring van de wereldwijde instantie voor telecommunicatiestandaarden 3GPP in maart 2022. Het project is bedoeld om voor het eerst niet-terrestrische netwerken te ondersteunen. Het doel van de tests is om verschillende technologische componenten te valideren die nodig zijn om 5G niet-terrestrische netwerken mogelijk te maken, waaronder een 5G-smartphone, satellietlading en 5G-netwerkstukken op de grond.

Ook valideren de partijen dat 5G NTN kan worden ondersteund in een smartphone-vormfactor, waardoor de 5G-smartphone van de toekomst effectief een satelliettelefoon kan worden. De eerste tests vinden plaats in een nagebootste ruimtevaartomgeving in Frankrijk, waar de meerderheid van de Europese ruimtevaartindustrie is gevestigd.

5G virtuele RAN-stack verifiëren
Ericsson wil een 5G virtuele RAN (vRAN)-stack te verifiëren, aangepast om radiosignalen te verwerken (wat gebeurt er met 5G-radiogolven die door het vacuüm van de ruimte en de atmosfeer van de aarde reizen) via de snel bewegende LEO-satellieten.

Thales is van plan een 5G-radiosatellietlading te verifiëren die geschikt is voor inzet op LEO-satellieten. Qualcomm Technologies richt zich op het leveren van testtelefoons die verifiëren dat 5G NTN toegankelijk is voor toekomstige 5G-smartphones.

Experts gaan grondapparatuur gebruiken om de 5G-radiovoortplanting en tijdvertragingen na te bootsen tussen een uitgeruste satelliet in een baan om de aarde en een 5G-smartphone verbinden met het 5G-radiotoegangsnetwerk op verschillende plaatsen op het aardoppervlak.

'Van cruciaal belang'
Ekudden voegt toe: "Hoewel het te vroeg is om te zeggen wanneer een resulterend 5G-uitgeruste prototypesatelliet in een baan om de aarde kan worden gelanceerd voor echt operationeel gebruik, zijn de zeer technische grondgebaseerde test- en validatiewerkzaamheden die zijn gepland door Ericsson, Thales en Qualcomm Technologies van cruciaal belang om dit te realiseren."

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "BTG-partner Ericsson, Thales en Qualcomm voeren een interessant project uit dat kan leiden tot een zeer relevante innovatie. 5G in een baan rond de aarde brengen biedt interessante mogelijkheden. Niet alleen kan dit roaming-servicecapaciteiten van 5G-smartphoneabonnees vergroten en wereldwijde connectiviteit mogelijk maken voor 5G-gebruiksscenario's, ook kan het 5G-netwerk als back-up dienen voor terrestrische netwerken. BTG kijkt dan ook uit naar de resultaten van dit project."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.