European Digital Markets Act in werking getreden

De European Digital Markets Act (DMA) is in werking getreden. Het komende half jaar vormt een transitieperiode.

De DMA moet samen met de Digital Services Act (DSA) moet de macht van grote techgiganten inperken. De DMA trad per 1 november als eerste in werking. De wet schrijft onder meer welke rechten en plichten techbedrijven op hun platforms hebben. Het gaat daarbij specifiek om grote techbedrijven, die een bepaalde minimale jaaromzet of minimaal aantal maandelijkse gebruikers tellen. De EU ziet deze partijen als poortwachters. Dat betekent in de praktijk dat zij over een platform beschikken waarmee zij ook andere diensten kunnen bereiken.

Eerlijk speelveld
De DMA is onder meer bedoeld om te voorkomen dat deze partijen eigen diensten en apps voorrang geven. Ook bepaalt de wet dat diensten van grote techbedrijven interoperabel moeten zijn, bepaalde diensten niet mogen voortrekken. Zo ontstaat een eerlijker speelveld voor kleinere partijen en nieuwkomers op de markt.

De komende periode vormt een transitieperiode van zes maanden, die tot 2 mei 2023 loopt. Poortwachters krijgen in deze periode de tijd om hun producten aan te passen en aan de DMA te voldoen. Na de transitieperiode geldt een periode van twee maanden (tot 3 juli 2023) waarin bedrijven hun diensten moeten aanmelden bij de Europese Commissie. Deze heeft vervolgens 45 werkdagen de tijd om te bepalen of bedrijven inderdaad een 'poortwachter' zijn. Vervolgens krijgen poortwachters zes maanden de tijd om hun producten aan te passen.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: " De DMA is in werking getreden. De Europese wet zorgt voor een gelijker speelveld op de IT-markt door het inperken van de markt van grote techgiganten die als poortwachter fungeren. Onder meer door te voorkomen dat zij eigen producten en diensten voorrang geven ten opzichte van die van concurrenten en te zorgen voor interoperabiliteit. Kleinere partijen en nieuwkomers op de markt krijgen zo meer kans de markt te betreden en de concurrentie aan te gaan met techgiganten. Een goede ontwikkeling die zorgt voor meer concurrentie, waarvan de gebruiker onder de streep profiteert."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.