Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Nederland loopt achter als het gaat om de adoptie van 5G, vooral op landen in Azië. Dit stelt althans ABN AMRO naar aanleiding van eigen onderzoek. Oorzaken zijn volgens de bank dat 4G voor veel toepassingen momenteel nog afdoende lijkt en dat Nederland de snelste 4G-netwerken ter wereld heeft. Nederland kan het zich volgens ABN AMRO echter niet veroorloven achteraan te lopen als de 5G-ontwikkelingen daadwerkelijk op stoom komen.
De eerste veilingen van 5G vinden later dit jaar ook in ons land plaats. “Het is van groot belang dat Nederland een inhaalslag maakt en de voordelen van 5G ten volle gaat benutten”, benadrukt Kasper Buiting, Sector Econoom Technologie, Media en Telecom van ABN AMRO. “Zo brengen de veel hogere snelheden van 5G kansrijke verdienmodellen en nieuwe toepassingen voor diverse sectoren in het bedrijfsleven, zoals de zelfrijdende auto en VR-diensten, binnen handbereik. Een te langzame ontwikkeling van 5G kan op den duur ten koste gaan van de concurrentiepositie en het gunstige vestigingsklimaat voor IT-bedrijven in Nederland.”
De IT-dienstverlening – de grootste branche in de sector Technologie, Media en Telecom (TMT) – is een belangrijke aanjager van groei in de Nederlandse economie, stelt de bank. In de eerste drie kwartalen van 2019 groeide de omzet van dit segment met 7 procent op jaarbasis. Vooral softwarebedrijven en hostingbedrijven zijn – onder invloed van een toenemende vraag naar cloud-based diensten – een belangrijke groeimotor van de IT-dienstverlening.
Hoewel ABN AMRO verwacht dat het bbp in Nederland in 2020 met minder dan 1 procent groeit, stijgt de omzet van de TMT-sector naar verwachting met 3 procent en zal de IT-branche nog beter presteren (+4,5 procent). De sterke groei van deze branche heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een sterke groei van het aantal werknemers.
Tegelijk is dit ook het grootste probleem van de IT-branche, er blijft een groot tekort aan IT-personeel. In de telecombranche was in 2019 juist sprake van krimp (-0,5 procent), mede als gevolg van de digitalisering, de focus op dataverkeer en dalende prijzen van telefoniediensten. In 2020 verwacht ABN AMRO een verder dalende omzet van telecombedrijven: -2,0 procent. Ook andere branches binnen de sector, zoals uitgeverijen en drukkerijen, zullen komende jaren een lichte omzetkrimp laten zien.