Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Een op de drie Nederlandse werknemers geeft aan te veranderen van baan als hun werkgever hen verplicht om volledig terug naar kantoor te gaan. 85% van de werknemers wil bovendien dat de baas niet bepaalt op welke dagen zij naar kantoor moeten komen, dat willen zij zelf bepalen. Dit blijkt uit de nieuwste Monitor Hybride Werken van BTG-partner KPN.
Hybride werken lijkt daarmee een blijvertje. 93% van de werknemers zegt, na twee jaar grotendeels thuiswerken, een goede balans te hebben gevonden tussen werken vanuit huis en werken op kantoor. Nog slechts een op de vier werknemers denkt dat hybride werken over een tijdje helemaal verdwenen is en alles weer wordt zoals voor Corona.
‘Plek in huis definitief gevonden’
Marieke Snoep (foto), directeur Zakelijke Markt en lid van de Raad van Bestuur van KPN: “De thuiswerkplek heeft zijn plek in huis definitief gevonden. Drie kwart van de werknemers heeft thuis een aparte thuiswerkplek ingericht en vrijwel alle werknemers (98%) zeggen deze plek te behouden. Voor een op de drie is hybride werken een cruciale arbeidsvoorwaarde geworden, zij gaan zelfs op zoek naar een andere baan als de baas hen verplicht om alle dagen naar kantoor te komen.”
Hybride werken is voor velen een gewoonte geworden. Nu het thuiswerkadvies is aangepast, gaat twee derde weer twee of drie dagen per week naar kantoor. Dinsdag en donderdag zijn daarbij de populairste dagen, 46% van de werknemers zegt op deze dagen af te reizen naar de bedrijfslocatie. Slechts een op de zes bepaalt elke week opnieuw wat de kantoordagen worden. De kans om in de file te staan op dinsdag en donderdag lijkt dan ook onvermijdelijk. Op de vraag hoe laat werknemers verwachten op het werk aanwezig te zijn, zegt meer dan de helft er tussen 8.00 uur en 9.00 uur te zijn. Bijna 40% vindt het eigenlijk nog niet nodig om naar kantoor te gaan, maar voelt zich hiertoe gedwongen omdat andere collega’s wel op kantoor aanwezig zijn.
“Bij KPN zoeken we samen naar een goede balans tussen thuis en op kantoor werken”, vervolgt Snoep. “Met die ervaring en de uitkomsten van de Monitor Hybride Werken in de hand, adviseer ik werkgevers vooral in gesprek te gaan met hun medewerkers over de invulling ervan. Maak afspraken met elkaar over wanneer, waar én waarvoor je elkaar op kantoor wilt ontmoeten. Dat leidt naar de ideale hybride werkweek voor elk team en individu. En bouw het rustig op, voor veel mensen is de overgang van veel thuiswerken naar weer meer op kantoor, een grote stap.”
Afspraken hybride werken
Ruim de helft van de werknemers (61%) heeft afspraken gemaakt met de werkgever over de invulling van hybride werken. Dit percentage is niet toegenomen ten opzichte van de vorige KPN Hybride Werken Monitor in oktober 2021. De afspraken gaan over het minimaal aantal dagen op kantoor (53%) en over welke werkzaamheden (37%) op kantoor worden gedaan. Ruim de helft vindt dat kinderen van collega’s naar de crèche/opvang moeten wanneer zij thuiswerken en stoort zich aan collega’s die naast hen videobellen. Meer dan drie kwart (82%) vindt het acceptabel dat een collega een fysieke meeting afzegt en online inbelt als dit de enige fysieke afspraak op kantoor is.
“Laat in de gesprekken niets onbesproken, benoem juist die roze olifanten”, vervolgt Snoep. “We zitten met elkaar in een nieuwe wereld die we samen vorm gaan geven. We hebben een doel nodig om naar kantoor te gaan, niet alleen een afspraak. Belangrijk is dus te bepalen wat we gaan doen op kantoor en hoe het er daar uit moet zien.”
Hybride vergaderen
Hybride vergaderen waarbij deelnemers zowel vanuit kantoor als thuis deelnemen is onlosmakelijk verbonden aan hybride werken en neemt duidelijk toe: in oktober 2021 had nog geen 10% dagelijks te maken met zo’n type vergadering. Op dit moment zit bijna 15% van de werknemers dagelijks in een vergadering met collega’s thuis en op kantoor. En hybride vergaderen wordt ook steeds beter gefaciliteerd. Bedrijven beschikken vaker over vergaderzalen en videoapparatuur om dit goed mogelijk te maken (stijging van 57% naar 65% ten opzichte van oktober 2021). Ook de internetverbinding is beter geregeld. Het aantal werknemers dat last heeft van rommelige en onprettige vergaderingen door een slechte internetverbinding, is gedaald van 63% naar 53%.
“Het is goed nieuws dat steeds meer werkgevers investeren in de online en fysieke werkplek van hun werknemers”, zegt Snoep. “Succesvol hybride werken valt of staat namelijk met een optimale fysieke werkomgeving thuis én op kantoor.”
Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services: “Het onderzoek van KPN biedt interessante inzichten in de ontwikkelingen op de werkvloer. De COVID-19 pandemie zorgt voor blijvende veranderingen. Zo willen veel medewerkers niet terugkeren naar kantoor, en zijn zelfs bereid een andere baan te zoeken indien zij hiertoe gedwongen worden. Het overgrote merendeel van de werknemers gaat inmiddels weer twee of drie dagen naar kantoor. Opvallend is wel dat bijna de helft van de medewerkers op dinsdag en donderdag naar kantoor afreist. Hier is dan ook ruimte voor verbetering. Door meer gespreid op kantoor aan het werk te gaan kunnen files worden voorkomen.”