Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

9 op de 10 werknemers willen meer betrokken worden bij digitale transformatie

15 dec 2020

Hoewel organisaties hun investeringen in digitale transformatie verdubbelen, worden werknemers veelal niet meegenomen in het proces. 94% van alle werknemers zou meer betrokken willen worden bij digitale transformatie. Bijna de helft (44%) geeft tegelijkertijd aan niet te weten hoe zij hierbij kunnen helpen. Dit werkt niet alleen ontmoedigend voor sommige werknemers, maar kan ook de snelheid van een digitale transformatie vertragen.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Futurum Research in opdracht van Pegasystems. Terwijl organisaties in de nasleep van de pandemie de snelheid waarmee zij digitaal transformeren flink opvoeren, blijkt uit het onderzoek dat veel werknemers graag deel willen uitmaken van de oplossing. Ondanks dit enthousiasme geeft slechtst 10% van de medewerkers aan te weten hoe zij daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan de digitale transformatie van hun organisatie. Ook aan de top bestaat nog steeds verwarring: 14% van de CEO’s geeft aan niet te weten hoe ze kunnen instappen.

Holistische aanpak van belemmeringen voor succes
Een meerderheid van de beslissers (68%) vindt dat het verbeteren van de klantervaring de belangrijkste drijfveer is voor digitale transformatie. Het automatiseren van bestaande processen (67%) en het verbeteren of bijwerken van processen (65%) volgen op de voet.

Hoewel de meeste transformatietrajecten uiteindelijk hetzelfde doel voor ogen hebben, kunnen bedrijven op de weg daarheen een groot aantal obstakels tegenkomen. Denk hierbij aan een tekort aan adequate skills (42%), samenwerking met partners (36%) en budget (36%). Dergelijke operationele problemen vragen om een holistische aanpak voor succesvolle digitale transformatie op grote schaal – te beginnen met training of het inhuren van de juiste skills.

Effectief leiderschap stimuleert top-downresultaten
Wie neemt de leiding in digitale transformatie-projecten? Slechts 18% van de respondenten denkt de CEO, terwijl 47% de CTO of CIO. Ook blijkt uit de resultaten dat werknemers die de CEO als digitale transformatie-leider noemen, positiever staan ten opzichte van digitale transformatie.

Deze positievere houding kan helpen bij het opbouwen van een sterkere digitale transformatie-cultuur. Zo verwacht 67% van de respondenten uit organisaties met door de CEO geleide digitale transformatie ‘zeer effectief’ te zijn in technologisch leiderschap. Ter vergelijking: onder door CIO geleide organisaties ligt dit percentage op 51% en onder CTO geleide organisaties op 34%.

Een reis waarbij niemand kan achterblijven
Belangrijk is volgens het rapport dat het management van organisaties de juiste manieren vindt om alle medewerkers bij de digitale transformatie-reis te betrekken, zodat zij zich onderdeel voelen van het resultaat. Voorbeelden die in het onderzoek worden genoemd zijn onder meer anderen helpen bij het trainen in nieuwe technologie (50%), openstaan voor het gebruik van nieuwe tools (40%) en positiviteit uiten over digitale transformatie (35%). Bredere participatie van werknemers zorgt ervoor dat de digitale transformatie-cultuur doordringt binnen organisaties, zodat zij uiteindelijk hun klanten beter van dienst kunnen zijn.

“Nu de pandemie nog steeds grote onzekerheid en ontwrichting veroorzaakt, moeten organisaties elk aspect van digitale transformatie onderzoeken om ervoor te zorgen dat ze de concurrentie voor kunnen blijven”, aldus Shelly Kramer, oprichter en senior analist bij Futurum Research. “Cultuur blijkt een belangrijk aspect van digitale transformatie dat vaak over het hoofd wordt gezien. Ons onderzoek toont aan dat de betrokkenheid van werknemers direct vanaf de start voorop moet staan om langetermijnsucces te garanderen. Verandering is succesvoller wanneer werknemers op elk niveau zich onderdeel voelen van het proces, niet alleen de top van een organisatie.”

‘Cultuur en technologie’
“Digitale transformatie gaat zowel over cultuur als over technologie. Het is daarom essentieel dat medewerkers zich betrokken voelen bij het proces”, aldus Don Schuerman, CTO van Pegasystems. “Organisaties moeten prioriteit geven aan de tools en processen die operationele silo’s doorbreken en nauwere samenwerking bevorderen om ervoor te zorgen dat alle werknemers aan boord zijn op deze kritische reis.”

Het rapport kan hier worden aangevraagd.

Gerelateerd nieuws