Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Aantal glasvezelaansluitingen gegroeid in 2019

12 mei 2020

Het aantal FttH-aansluitingen in Nederland is in 2019 weer gegroeid, blijkt uit recent onderzoek van Telecompaper. Ondanks de huidige crisis verwachten de onderzoekers voor dit jaar weer een flinke stijging.

Het aantal op glasvezel aangesloten huishoudens is het afgelopen jaar weer flink toegenomen, zo constateren de telecomonderzoekers in hun rapport. In 2019 groeide het aantal op glasvezel aangesloten huishoudens naar een totaal van 3,20 miljoen. Het aantal aansluitingen groeide ten opzichte van 2018 met 9,8 procent of 287.000 woningen. Dit betekent dat ongeveer 40 procent van de Nederlandse huishoudens nu toegang heeft tot glasvezel.

Opleving

De onderzoekers zien sinds 2018 weer een hernieuwde opleving van aanbieders om het glasvezelnetwerk uit te breiden. Er is vooral meer interesse om glasvezel in de grote steden uit te rollen. Zo hebben de twee meest toonaangevende spelers op de markt, KPN NetwerkNL en Delta Fiber Netwerk, laten zien dat zij veel aandacht besteden aan FTTH-uitrol in steden.

KPN NetwerkNL heeft altijd een focus gehad op de bebouwde kom, maar heeft dat vorig jaar en de afgelopen maanden bevestigd door uitrol in groot aantal grote steden aan te kondigen. Delta Fiber Netwerk verlegde afgelopen jaar de strategie. Voorheen richtte het de glasvezelaanbieder zich op het buitengebied, maar nu wordt ook, eerst via dorpskernen, de aandacht naar steden verlegd, aldus de onderzoekers van Telecompaper. De overige glasvezelpartijen, waaronder E-Fiber en Primevest/T-Mobile, hebben eveneens verdere gebiedsuitbreiding op de planning staan.

Veel onderlinge concurrentie

De onderzoekers constateren verder dat er veel onderlinge concurrentie is tussen de diverse aanbieders. Vaak willen aanbieders ook een netwerk uitrollen in gebieden waar concurrenten actief zijn. Telecomtoezichthouder ACM heeft afgelopen jaar onderzoek gedaan naar deze concurrentie en constateerde dat de uitbreiding van glasvezelnetwerken in gevaar is door concurrerende operators die netwerken dupliceren. In de glasvezelmarktstudie werd gesuggereerd dat exploitanten meer zouden moeten samenwerken bij de uitrol en dat de lokale autoriteiten meer zouden kunnen doen om dubbele netwerken te stoppen.

De toezichthouder geeft aan dat het onwaarschijnlijk is dat twee glasvezelnetwerken economisch rendabel kunnen zijn, aangezien ze ook moeten concurreren met de bestaande koper- en kabelnetwerken. Mogelijke netwerkduplicatie leidt bovendien tot vertragingen in projecten en onzekerheid voor investeerders.

Vooruitzicht 2020

De onderzoekers verwachten dat de uptake dit jaar ondanks de huidige crisis verder zal gaan groeien. Voor 2020 verwachten zij zelfs een recordgroei naar 600.000 aangesloten woningen. Dit jaar gaat ook de onderlinge concurrentie verder, zo wordt verwacht.

Gerelateerd nieuws