Orde van Advocaten start projectgroep Digitalisering & AI
19 sep 2024De algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft een projectgroep Digitalisering & AI ingesteld. De projectgroep gaat de NOvA onder andere adviseren...
Het aantal verscheepte smartphones is in het derde kwartaal van 2020 gekrompen tot 348 miljoen stuks, een daling van 1% ten opzichte van een jaar eerder. In verhouding met Q2 is het cijfer juist met 22% gestegen. Samsung blijft marktleider.
Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Canalys. Samsung ziet zijn marktaandeel met 2% stijgen tot 80,2 miljoen units. Huawei ziet zijn verkopen met 23% juist teruglopen tot 51,7 miljoen stuks. Xiaomi staat voor het eerst op de derde plek. Het bedrijf verscheepte 47,1 miljoen smartphones, een groei van 45%.
Apple ziet marktaandeel teruglopen
Apple verkocht in totaal 43,2 miljoen smartphones, wat 1% minder is dan een jaar eerder. Het Amerikaanse techbedrijf uit Cupertino lanceerde in september geen nieuwe iPhone, wat traditioneel voor veel verkopen zorgt. Vivo sluit de top 5 af met 31,8 miljoen verscheepte units.
Oppo staat op de zesde positie met 31,1 miljoen units, terwijl zustermerk Realme op de zevende plaatst staat met 15,1 miljoen stuks. Lenovo verscheepte 10,2 miljoen smartphones en wist in Q3 achterstanden door een verstoring van activiteiten in zijn fabriek in het Chinese Wuhan weg te werken. Transsion verscheepte 8,4 miljoen units naar met name Afrikaanse markten.
“Dit kwartaal was een welkome opluchting, met weinig beperkingen voor bedrijven en burgers tussen juli en september”, zegt Ben Stanton, senior analist bij Canalys. “De gevolgen van lockdowns in de eerste helft duren echter voort. Offline kanalen krimpen bijvoorbeeld door onder meer winkelsluitingen en personeelsreducties, en vendoren moeten harder concurreren om vloerruimte te bemachtigen. Een beperkte levering van 4G-chipsets zorgt voor bottlenecks in de leveranciersketen en stijgende productiekosten. Daarnaast dwingen stijgende COVID-19 cijfers in regio’s als Europa overheden binnenkort tot strengere maatregelen op nationaal niveau. Een tweede golf zet stimuleringsbudgetten van de overheid onder druk en kan leiden tot grootschalige faillissementen en banenverlies in getroffen gebieden. Helaas lijkt het herstel van Q3 van korte duur te zijn.”