Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Afgelopen weekend werd het Digitale Stembusakkoord 2023 gepresenteerd op het IMPAKT Festival in Amsterdam. In het akkoord staan afspraken op het gebied van digitalisering, mensenrechten en de rechtsstaat waar acht politieke partijen zich aan committeren voor de komende regeerperiode.
Het akkoord pleit onder meer voor een minister van Digitale Zaken, beter toezicht op AI en op de aanpak van online tracking.
Digitalisering speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven en heeft steeds meer invloed op onze samenleving. Dat biedt kansen voor mensen, bedrijven en overheden, maar er kleven ook risico’s aan. Grondrechten, mensenrechten, publieke waarden en fundamentele rechtsstatelijke principes komen in de knel.
Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van algoritmes door de overheid en de effecten daarvan op kwetsbare groepen in onze samenleving als gevolg van discriminatie en vooroordelen. Maar ook de invloed van de macht van Big Tech-bedrijven op onze vrijheid, onze privacy en onze democratie is een belangrijk politiek onderwerp van discussie. Of de invloed die sociale media hebben op onze maatschappelijke discussie, radicalisering en polarisering van de samenleving en uitholling van de democratie. En wat dacht je van openheid en transparantie van de overheid met betrekking tot surveillance-maatregelen en dataverzameling?
Petra Claessen, Voorzitter van BTG – Branchevereniging voor IT en communicatietechnologie en Boardmember van BTG Holding is blij met het Digitale Stembusakkoord: “Er is in de politiek nog altijd te weinig aandacht voor digitale onderwerpen, gelukkig hebben deze acht partijen nu duidelijk laten zien dat ze er oog voor hebben, dat is een goed begin. We blijven er bij de politiek ook na de verkiezingen op toezien dat digitalisering en technologie hoger op de agenda komen.”
Om de politiek te stimuleren om tot oplossingen te komen voor deze maatschappelijke problemen hebben Amnesty International, Open State Foundation, PublicSpaces, SETUP, Waag en Bits of Freedom, in samenwerking met IMPAKT Festival, het initiatief genomen om tot een digitaal stembusakkoord te komen. In het akkoord staan een aantal punten waarop de politiek volgens deze organisaties de komende kabinetsperiode actie moet ondernemen. Afgelopen zaterdag 4 november werd het akkoord op het IMPAKT Festival ondertekend door acht politieke partijen: D66, GroenLinks/PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie, Bij1 en de Piratenpartij/De Groenen.
De ondertekenaars spannen zich in om de volgende maatregelen op het gebied van digitalisering, mensenrechten en de rechtsstaat in de komende kabinetsperiode uit te voeren:
• Maatschappelijk verantwoorde sociale media
• Toezicht op AI en Algoritmische Besluitvorming
• Onafhankelijke digitale publieke ruimte
• Kinderrechten Online
• Open broncode, open data, open standaarden en publieke waarden
• Wet open Overheid
• Vrije publieke ruimte
• Online privacy
• Online tracking wordt aangepakt
• Minister van Digitale Zaken
Lees hier het hele akkoord: https://waag.org/sites/waag/files/2021-03/Stembusakkoord%20V6.pdf