Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

ACM gaat optreden tegen handel in nepreviews, -likes en -volgers

27 jun 2020

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat optreden tegen de handel in nepreviews, -likes en -volgers. Niet alleen verkopers worden aangepakt, maar ook partijen die valse beoordelingen aanschaffen.

Dergelijke misleidende beoordelingen worden gebruikt om consumenten te beïnvloeden op social media en andere online diensten zoals webshops en online marktplaatsen. De toezichthouder noemt het van groot belang dat consumenten goede informatie krijgen op basis waarvan zij beslissen of zij een product of dienst aanschaffen. De ACM gaat daarom optreden tegen partijen die misleidende beoordelingen online aanbieden, maar ook tegen partijen die hiervan gebruik maken.

Impact op consumenvertrouwen
Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM: “Het bewust inzetten van nepreviews, neplikes en nepvolgers schaadt het vertrouwen van consumenten in het internet als marktplaats. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij online aantreffen en hun aankoop daarop baseren. Bovendien kan het gebruik van misleidende beoordelingen leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven. Daarom treden wij hiertegen op.”

De schade voor online adverteerders door ‘nep influencer marketing’ wordt wereldwijd geschat op zeker 1,2 miljard euro. Dit staat los van de schade aan het consumentenvertrouwen.

Gerelateerd nieuws