Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt nieuwe mogelijkheden in de Telecomwet om de concurrentie op de vaste telecommarkt te bewaken. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het uitbreiden van het instrumentarium van de ACM.
“Juist in deze tijd blijkt hoe belangrijk de vaste netwerken zijn om te zorgen dat mensen verbonden blijven, om te kunnen blijven werken, leren en ontspannen”, zegt bestuurslid Manon Leijten van de ACM. “De nieuwe wetgeving gaat ons als ACM meer mogelijkheden geven om telecomaanbieders zonder eigen netwerk toegang te geven tot een vast netwerk, als dat nodig is om de markt goed te laten werken. We zijn blij dat de Tweede Kamer het belang hiervan onderschrijft.”
De ACM ziet risico’s voor de concurrentie op de vaste telecommarkt, als telecomaanbieders zonder eigen netwerk niet tegen redelijke voorwaarden toegang krijgen tot de netwerken van KPN en VodafoneZiggo. De ACM volgt daarom de ontwikkelingen in de markt op de voet en verkent de verschillende mogelijkheden uit de Telecomwet en de Mededingingswet, om in te grijpen als diensten voor consumenten en bedrijven verslechteren door een gebrek aan concurrentie.
Met dit nieuwe instrument krijgt de ACM in de toekomst een extra mogelijkheid om ervoor te zorgen dat partijen die actief willen worden op de telecommarkt, toegang krijgen tot een vast telecomnetwerk. De ACM ziet de voorgestelde uitbreiding van de bevoegdheden op dit gebied als een positieve ontwikkeling, die bijdraagt aan beter werkende markten, lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening voor mensen en bedrijven.
Door de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in de zaak rond het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access, is dit besluit van de ACM over recht op toegang tot zowel het netwerk van VodafoneZiggo als dat van KPN vernietigd. Dat betekent dat aanbieders zonder eigen netwerk geen automatisch recht hebben op toegang tot die netwerken tegen redelijke voorwaarden. KPN heeft na de uitspraak zijn toegangsaanbod gecontinueerd, maar daarbij het aanvullend aanbod zoals dat was opgelegd in het vernietigde besluit niet doorgezet. VodafoneZiggo heeft zijn toegangsaanbod ingetrokken. De ACM bekijkt of de positie van aanbieders zonder eigen netwerk hiermee voldoende geborgd is. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelde eerder in een brief aan de Tweede Kamer dat de uitspraak van het CBb het belang onderstreept om zo snel mogelijk aanvullende mogelijkheden te creëren voor de ACM om de toegang tot Nederlandse telecomnetwerken te reguleren.
Als partijen op de telecommarkt problemen ervaren die ervoor zorgen dat ze geen concurrerend aanbod kunnen bieden aan consumenten of bedrijven, dan kunnen ze contact opnemen met de ACM. De ACM bestudeert de ontwikkelingen op de markt en grijpt in als daar aanleiding voor is.