Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

ACM: operators gaan goed om met netneutraliteit

15 jan 2020

Nederlandse operators nemen voldoende en goede maatregelen voor het zorgen van netneutraliteit, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na eigen onderzoek. De ACM is verantwoordelijk voor toezicht op netneutraliteit.

De ACM startte het onderzoek om kennis te verzamelen over traffic management; een verzameling technieken die ingezet wordt om het internetverkeer op telecomnetwerken in goede banen te leiden. In dat kader onderzocht de ACM of Nederlandse telecomaanbieders maatregelen toepassen die onderscheid maken naar inhoud of toepassingen van het internetverkeer. Dat bleek niet het geval te zijn.

Ook hebben alle aanbieders processen ingericht om ervoor te zorgen dat maatregelen op dit gebied worden getoetst aan de uitgangspunten van netneutraliteit. Een aantal aanbieders heeft naar aanleiding van gesprekken met de ACM informatie over traffic management verduidelijkt in de algemene voorwaarden. De ACM concludeert dat het traffic management van de telecomproviders voldoet aan de eisen van netneutraliteit.

Internetverkeer in goede banen

In Europa moeten internetaanbieders dezelfde soorten internetverkeer hetzelfde behandelen. Dat betekent bijvoorbeeld: niet onnodig blokkeren of beperken. Aanbieders mogen wel maatregelen nemen om het internetverkeer in goede banen te leiden, maar deze maatregelen mogen geen onderscheid maken naar inhoud of toepassingen.

Wegwijzer voor beoordeling

De ACM publiceert de resultaten van het onderzoek om telecomaanbieders informatie te bieden over traffic management en over de regels die ervoor gelden. Die regels worden toegelicht in een wegwijzer en een aantal voorbeelden. Verder bevat het document vragen, die de ACM gebruikt om traffic managementmaatregelen te beoordelen. Deze vragen kunnen telecomaanbieders helpen bij het maken van de juiste keuzes rond traffic management.

Gerelateerd nieuws