Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

ACM Telecommonitor: aantal mobiele aansluitingen blijft doorgroeien

13 apr 2023

In het vierde kwartaal van 2022 waren er bijna 22 miljoen mobiele aansluitingen, zo blijkt uit de meest recente Telecommonitor van de ACM (de Autoriteit Consument & Markt). Dat is een lichte groei. Het aantal gebruikte vaste telefoonaansluitingen daalt gestaag, evenals die voor tv.

Volgens de Telecommonitor waren er 62.838 mobiele aansluitingen meer dan het vorige kwartaal. Het aantal sms’jes nam in het vierde kwartaal met meer dan 11 procent af naar 544 miljoen. Het mobiele dataverbruik daalde met bijna 6 procent naar 429 miljoen gigabyte. Dat is wat in het vierde kwartaal van 2022 is verbruikt aan data op (mobiele) apparaten met een simkaart.

Machine to machinetoepassingen (M2M) worden steeds belangrijker, zo blijkt uit de monitor. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om auto’s of om apparaten (zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters) die via een internetaansluiting informatie uitwisselen met de digitale systemen van beheerders van de apparaten. Het aantal M2M-aansluitingen steeg in het vierde kwartaal van 2022 met 700.000 naar 15,2 miljoen.

Minder vaste aansluitingen
Steeds minder mensen gebruiken een vaste telefonieaansluiting, zo stelt de ACM. In het vierde kwartaal van 2022 daalde het aantal aansluitingen voor vaste telefonie met 2 procent naar 4,57 miljoen. In totaal is er in dat kwartaal 1,46 miljard minuten gebeld via vaste telefonie, een daling van 6 procent ten opzichte van vorig kwartaal.

In het vierde kwartaal van 2022 lag het aantal tv-abonnementen via glasvezel op 1,77 miljoen. Het aantal televisieabonnementen via de kabel is volgens de Telecommonitor verder gedaald naar 3,84 miljoen. Het aantal digitale tv-abonnementen (bijvoorbeeld via xDSL, digitenne of satelliet) komt uit op 1,66 miljoen.

Glasvezel
In het vierde kwartaal van 2022 kregen 350 duizend huishoudens de mogelijkheid van toegang tot glasvezel. Er ligt nu bij 5,69 miljoen huishoudens een glasvezelkabel in de straat tot aan de woning of tot aan de meterkast. Daarvan hebben er 3,43 miljoen ook een internetabonnement via glasvezel. Het aantal abonnementen voor breedbandinternet via een koperverbinding daalde met 9 duizend naar 2,06 miljoen. Het aantal abonnementen voor breedbandinternet via de kabel bleef gelijk met 3,43 miljoen.

Het aantal abonnementen met een combinatie van mobiele en vaste diensten (telefonie, televisie of internet) was in het vierde kwartaal van 2022 3,35 miljoen en steeg daarmee licht, met 1,5 procent. Het aantal bundels waarin twee vaste diensten zijn gecombineerd was 2,69 miljoen, een stijging van 3,51 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Er waren 1,13 miljoen bundels met drie vaste diensten, een daling van bijna 10 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Petra Claessen, vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “Het is natuurlijk niet verrassend dat het aantal mobiele aansluitingen groeit en het aantal vaste aansluitingen daalt. Maar het wordt in deze Telecommonitor wel duidelijk dat we steeds meer van ons netwerk vragen. Het is goed om te zien dat het aantal huishoudens met toegang tot glasvezelverbindingen blijft stijgen. Voor de digitale ontwikkeling van Nederland en voor de productiviteit van thuiswerkers is het van groot belang dat we goede toegang hebben tot internet.”

Gerelateerd nieuws