Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Adoptie van 5G stijgt snel

18 jun 2021

5G ligt op schema op de snelst geadopteerde mobiele generatie in de geschiedenis te worden. Per dag worden ongeveer een miljoen nieuwe 5G-abonnementen afgesloten. Eind dit jaar zijn naar verwachting 580 miljoen 5G-abonnementen met een 5G-compatibel apparaat in gebruik.

Dit blijkt uit het 20ste editie van het Ericsson Mobility Report van telecomspecialist Ericsson. Het dataverkeer blijft groeien. Het wereldwijde dataverkeer overschreed eind 2020 49 exabytes (EB) per maand, exclusief verkeer dat wordt gegenereerd door Fixed Wireless Access (FWA). Dit groeit naar verwachting met een factor van bijna vijf tot 237 EB per maand in 2026.

Dataverkeer door smartphone stijgt
Smartphones zijn momenteel goed voor ongeveer 95% van het dataverkeer. Zij verbruiken hiermee meer data dan ooit. Wereldwijd verbruiken smartphones gemiddeld ruim 10 GB aan data per maand. Ericsson verwacht dat dit eind 2026 is gegroeid tot 35 GB per maand.

De COVID-19-pandemie versnelt de digitalisering. Ook vergroot de pandemie het belang van en de behoefte aan betrouwbare, snelle mobiele breedbandconnectiviteit. Bijna negen op de tien communicatieserviceproviders die 5G aanbieden leveren ook Fixed Wireless Access (4G en/of 5G) blijkt uit het rapport, zelfs in markten met een hoge glasvezelpenetratie. Dit is nodig voor het opvangen van het toenemende FWA-verkeer, dat naar verwachting met een factor van zeven groeit tot 64 EB in 2026.

China, Noord-Amerika en de Gulf Cooperation Council-markten gaan aan kop wat betreft 5G-abonneeaantallen.

Internet of Things
Ericsson verwacht dat het aantal Narrowband Internet of Things (NB-IoT) en Cat-M-verbindingen dit jaar met bijna 80% groeit tot bijna 330 miljoen verbindingen. 46% van alle mobiele IoT-verbindingen maken naar verwachting in 2026 gebruik van de technologieën.

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “BTG is verheugd dat de omarming van 5G-technologie een vlucht neemt. De technologie maakt fors hogere datasnelheden mogelijk, want innovatie ondersteunt en kansen biedt voor het bedrijfsleven. De technologie helpt ook bij het opvangen van het groeiende dataverbruik, dat wereldwijd inmiddels ruim 49 EB bedraagt. Van groot belang, aangezien het dataverbruik de komende jaren naar verwachting alleen maar blijft groeien.”

Gerelateerd nieuws