Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) komt met een bewustwordingscursus over de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in het primair en voortgezet onderwijs. ‘AI voor Onderwijs’ is een gratis online cursus voor onderwijsprofessionals, die in eigen tijd en tempo te volgen is. Het doel ervan is om bewustwording over vraagstukken rondom AI te creëren.
De twee uur durende cursus schetst onder meer basisbegrippen zoals algoritmes, AI, machine learning en deep learning. Tracks en verhalen uit de onderwijspraktijk laten leerkrachten, docenten en bestuurders zien wat er binnen hun werkveld met AI mogelijk is.
AI biedt volgens NL AIC kansen om leraren te ondersteunen in hun steeds veranderende vak en met hun groeiende werkdruk. Zo kan AI hen helpen in het geven van feedback, leren op maat, overgangsbeslissingen en andere belangrijke onderwijsdilemma’s. Maar behalve mogelijkheden brengt de toepassing van AI in het onderwijs uitdagingen met zich mee, onder meer op gebieden zoals privacy en ethiek. De NL AIC – in het bijzonder de werkgroep Onderwijs – wil zo de ontwikkeling van nieuwe AI-oplossingen in het onderwijs ondersteunen.
Cursisten kunnen bij de start van de cursus zelf kiezen of zij de cursusvariant voor het voortgezet onderwijs of het primair onderwijs volgen. Aan het eind van de cursus krijgt de cursist een certificaat. De online cursus AI voor Onderwijs is gratis en in eigen tempo te doorlopen. De cursus is te volgen via de cursuswebsite: onderwijs.ai-cursus.nl.
Belangrijk
“Kunstmatige intelligentie is een enorm veelbelovend thema. We moeten ons er tegelijkertijd ook van bewust zijn dat deze ontwikkelingen behoorlijk veel impact op ons en onze maatschappij kunnen hebben”, zegt Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services. “NL AIC is een uitstekend initiatief waar wij als branchevereniging al in een vroeg stadium bij zijn betrokken. Dat deze cursus er nu is, is heel belangrijk. Goed omgaan met AI begint namelijk in het onderwijs, bij de leerkrachten en hun leerlingen.”