Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

‘AI is de opvolger van Excel’

9 dec 2021

Alex Dowdalls heeft meer dan dertig jaar ervaring met veranderingen binnen de industriële, logistieke en financiële sectoren. Met zijn bedrijf Axveco helpt hij bedrijven succesvol te worden in de digitale wereld. Alex is ervan overtuigd dat er een revolutie gaande is. Hoe dat precies zit en wat de rol van data hierin is, vertelt hij in de nieuwste editie van BTG Magazine en op de website. AI zis een onderwerp dat in 2022 binnen BTGm nog meer aandacht zal krijgen.

Vertel, over wat voor revolutie hebben we het?
“Een revolutie die draait om data als essentieel stuurmiddel in de bedrijfsvoering. Dit is fundamenteel anders dan wat we tot nu toe in het traditionele bedrijfsmodel hebben gezien en heeft impact op bijna alle sectoren van de economie.”

Maar, hoe zorg je ervoor dat je als organisatie goed omgaat met data?
“Het omgaan met data is een nieuwe, essentiële vaardigheid, die binnen een bedrijf moet landen. In de basis zijn er vier stappen die iedere organisatie kan zetten: de datagedreven fundering, ‘FAIR’ datamanagement, waarde creëren met data (BI of AI) en groei. De eerste stap noemen we de ‘data driven foundation’ en houdt in het doorgronden van de veranderingen die in de externe omgeving plaatsvinden en stilstaan bij de rol van data vanuit een bedrijfseconomische perspectief. We moeten ook leren om op een andere manier te spreken over data. Als ik het heb over data dan heb ik het over de digital asset, iets wat je maakt waardoor het reilen en zeilen in een bedrijf verandert. Het gaat niet om data verzamelen, het gaat niet alleen om de kwaliteit van data. Het gaat erom dat je met data iets bouwt, die de beslissingen binnen het bedrijf beïnvloeden.”

En wat zijn de volgende drie stappen voor goed datagebruik?
“De tweede stap draait om hoe je omgaat met data. Je moet data vindbaar, toegankelijk, bruikbaar en herbruikbaar maken. We noemen dit FAIR: Findable Accessible Interoperable en Re-Usable. Heb je de data op orde, dan kun je naar de derde stap: waarde creëren met data. Dat kan met Artificial Intelligence (AI), maar alleen al door data te gebruiken in je bedrijfsvoering is het een toegevoegde waarde. Mensen beseffen het niet, maar AI kun je al redelijk snel toepassen. Het is de opvolger van Excel, je hoeft niet te programmeren, dat is een veel voorkomende misvatting. Er zijn allerlei gebruiksvriendelijke tools, waarmee je alleen data hoeft in te brengen.

Dat is heel eenvoudig te doen, maar men doet het niet omdat men niet gewend is om zo te denken én men kent de tools niet. Ze horen van experts dat je moet kunnen programmeren en dat het heel duur en ingewikkeld is, maar eigenlijk is dat niet zo. De vierde stap gaat over het doel van je organisatie en het meetbaar maken hiervan. Het wordt ook growth hacking genoemd, maar wij noemen het ‘data driven growth’. Het is niet meer dan: meten is weten. Je kunt met data zien of de bedrijfsvoering verbetert en je dichter bij je doel komt. Dit geldt zowel voor non-profit of (semi-) overheid, als voor commerciële organisaties.”

Organisaties denken bij data nog vaak aan NAW-gegevens, maar data is bijvoorbeeld ook een vrije parkeerplek die door een sensor wordt doorgegeven.
“Precies! Traditionele bedrijven maken een product, brengen dat op de markt en dan moet de klant het maar uitzoeken. Een traditioneel automerk maakt een kwalitatief goede auto, maar ze hebben geen idee wie er met de auto rijdt, wanneer ze dat doen, hoe ze rijden en waar ze rijden. Tesla weet dit allemaal wel en adviseert zelfs waar een lege oplaadplek is. Er zit een camera in de auto die kan zien hoeveel mensen in de auto zitten, of het mannen of vrouwen zijn en hoe ze dit beleven. Als je geen data hebt, hoe maak je dan de segmentatie en je productontwikkeling? In een traditioneel bedrijf zijn de bekende buyer persona’s gebaseerd op intuïtie. De valkuil daarbij is dat de wereld verandert en het gedrag verandert. Dus je handelt op basis van ervaringen uit het verleden en dan kan je dat op het verkeerde been zetten. Tesla kan met data segmenteren op basis van daadwerkelijke klantdata. Dat geeft een veel nauwkeuriger en betrouwbaarder beeld en daar kan de dienstverlening dan op worden afgestemd. Tesla lanceert bijvoorbeeld nu al een autoverzekering gebaseerd op het werkelijke rijgedrag van de bestuurder.”

Waar moet je je als bedrijf op focussen als je wil meegaan in deze datarevolutie?
“Het is belangrijk de data helder voor ogen te hebben. Welke digital assets zijn nodig binnen het bedrijf en hoe kom je zo snel en zo goed mogelijk tot deze digital assets?Veel bedrijven maken een hele grove fout. Ze denken dat ze eerst een ‘data lake’ met alle data moeten vullen en zijn daar één of twee jaar mee bezig. Dan pas kijken ze naar het creëren van waarde met die data. Dat is een strategische denkfout die ik heel vaak tegenkom. Je kunt met een focus op de digital asset sneller resultaat bereiken, dan wanneer je de hele ICT moet omgooien. Je hebt niet alle data nodig. Je hebt specifieke data nodig. Data die je misschien al hebt of data die je moet toevoegen. Daar moet je je aandacht op richten. Niet op de honderd procent van alles, maar op de honderd procent van wat je nodig hebt.”

Gerelateerd nieuws