Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
BTG, de brancheorganisatie voor ICT en telecom, staat bol van de ambitie. In samenwerking met de inmiddels ruim 200 leden krijgt het een steeds prominentere rol in het centrum van allerlei technologische innovaties. 2020 is voor BTG het jaar van Intelligent Connectivity. Voorzitter Eric Reij en directeur Petra Claessen leggen op deze Prinsjesdag uit wat daar allemaal onder valt en welke rol de expertgroepen daarbij spelen. Ze pleiten ook voor een Ministerie van Digitale transformatie.
Waarom moeten bedrijven lid worden van BTG? Die vraag is voor voorzitter Eric Reij, tevens telecommanager van het Erasmus MC, een inkoppertje. “Ik geloof heel sterk in het belang van samen optrekken, want dan kun je een vuist maken. Wij zitten om tafel met bijvoorbeeld het ministerie van EZK en in die gesprekken merk ik hoeveel waarde ze hechten aan het geluid van een branchevereniging. Maar dat is niet ons enige doel. We willen de autoriteit zijn op het gebied van ICT en telecom, voor iedereen, van student tot en met executive. Voor mensen die kennis willen, of die contacten willen leggen.”
Expertgroepen
BTG werkt met een structuur met expertgroepen: leden vanuit verschillende hoeken die hun kennis bundelen rondom thema’s zoals indoordekking, Smart Society en cybersecurity. Reij geeft met een voorbeeld aan wat zij doen. “Een paar jaar geleden vroegen we aan onze leden advies over speerpunten. Daar kwam onder andere indoordekking uit. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we in gebouwen nog steeds goed mobiel bereikbaar zijn? Wet- en regelgeving ontbrak en daardoor gingen leveranciers aan de haal met de techniek, waardoor klanten uiteindelijk de hoofdprijs betaalden. We zijn toen gestart met een expertgroep rond dat thema en die zette zich in voor het maken van een blauwdruk. Daarmee kunnen gebouweigenaren nu hun indoordekking voor elkaar krijgen.”
Claessen noemt ook het speerpunt Smart Society, waar ontwikkelingen rond Artificial Intelligence, Smart Cities en Smart Industry deel van uitmaken en waarvoor ook een expertgroep bestaat. “Bij gemeentes, maar ook bij bedrijven ontbreekt vaak nog veel kennis als het gaat om intelligente oplossingen, waardoor het voor hen lastig is om de volgende stap te kunnen zetten. De expertgroepen spelen daar een heel belangrijke rol in. We organiseren allerlei kennissessies. We zijn met BTG heel goed in verbinden. Solution partners brengen hun kennis mee en wij verbinden dat in die expertgroepen met de vraagkant. Dat gebeurt op een heel laagdrempelige manier.”
5G
Uiteraard kan een branchevereniging die zich met telecom bezighoudt nu niet om 5G heen. Reij: “We hebben input opgehaald bij onze leden en die hebben we vervolgens gedeeld met het Agentschap Telecom, dat onder het ministerie van EZK valt. Dat is meegenomen in de notitie van EZK.”
5G is een belangrijk thema voor BTG, geeft Claessen aan. “Internet of Things ontwikkelt zich in hoog tempo, alles en iedereen in de wereld is met elkaar verbonden. Dat gebeurt op steeds slimmere manieren. Niet voor niets is ons thema van 2020 ‘Intelligent Connectivity’. 5G is daarvoor broodnodig. Maar we zien onze leden soms worstelen daarmee. Wat moeten ze nu concreet doen? Wat is de volgende stap? Wij proberen ze te ondersteunen om samen te zorgen voor de beste connectiviteit met dat nieuwe 5G-netwerk. We krijgen op het gebied van 5G ook veel vragen vanuit onze achterban over private netwerken en neutral hosting. Via de serviceorganisatie TGG, die aan BTG is verbonden, gaan we dat onderdeel maken van onze producten en diensten.”
Samen met TGG ontwikkelt BTG dus ook eigen oplossingen. Het werkt onder andere aan een oplossing die het in de brand steken van zendmasten moet tegengaan. Reij: “Met sensoring zou je dat van afstand kunnen monitoren. Wij kunnen de solutionspartners die aan BTG zijn verbonden, met allemaal hun eigen specialisme, samen aan tafel brengen. Daar zit onze kracht. Zo kunnen we gezamenlijk tot mooie oplossingen komen die we uiteindelijk via TGG in de markt zetten.”
Opleiding
Claessen praat trots over het IoT Fieldlab waar vorige week de eerste webinar werd georganiseerd. “We willen daar inzicht geven in de mogelijkheden die het Internet of Things, maar ook 5G bieden. Dat doen we samen met een heel groot aantal mooie partners, waaronder de TU Delft. We zijn gevraagd om de juiste partijen en deskundigheid bij elkaar te brengen. Het is een prachtig voorbeeld van een triple helix project, waarbij overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen hun expertise bundelen. Daar geloven wij heel sterk in en dat zie je weer terug in onze expertgroepen.”
Nieuw is dat BTG zich ook richt op opleiding. Reij: “We leiden young professionals die van school komen op tot volwaardige IT-specialisten. Het uiteindelijke doel is dat er een soort skillset-paspoort voor IT’ers in Nederland komt. Samen met partners zijn we bezig om een programma op te zetten met onder meer plaatsing bij een bedrijf, opdrachten en toetsen. Dat gebeurt via een Europees kwalificatiemodel. Daarnaast hebben we natuurlijk ook onze kennissessies en evenementen.”
Voor de rest van het jaar en volgend jaar kunnen mensen het nodige van BTG verwachten. Een groot aantal bijeenkomsten, onder andere. Vooral online, maar als het weer mag ook fysiek. “We hebben er binnenkort bijvoorbeeld één over indoor coverage in de zorg”, zegt Reij. Claessen vult aan: “Voorbeelden van andere thema’s zijn Smart Society, Smart Cities, duurzaamheid en security. In 2021 gaan we op die voet verder. Dat jaar zal voor ons en onze leden vooral ook in het teken staan van de vraag wat innovatie echt voor invloed heeft. ‘What’s in it for me?’, dus.”
Prinsjesdag
Het is vandaag Prinsjesdag, traditioneel een belangrijk moment omdat de budgetten vanuit de ministeries worden verdeeld, ook voor ICT en telecom. Reij wijst op de cruciale rol van die sectoren. “De afgelopen maanden waren bijzonder. We konden snel en makkelijk thuiswerken en hebben nieuwe technologieën geadopteerd. Dat komt mede omdat er achter de schermen heel veel is gebeurd in onze sector. Maar het mag niet zo zijn dat we tot de volgende pandemie moeten wachten voordat er nieuwe stappen gezet worden, bijvoorbeeld op het gebied van Artificial Intelligence, Internet of Things en Big Data. Daarvoor zijn investeringen nodig, maar ook adoptie. In dat adoptieproces willen wij met BTG een centrale rol spelen.”
Reij vindt dat we in Nederland een goed klimaat hebben voor ICT en telecom. “Onze infrastructuur is goed. Daarnaast hebben we drie MNO’s (de Mobile Network Operators KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo, red.) die qua kwaliteit heel dicht bij elkaar liggen. Het Nederlandse netwerk en de kwaliteit en de continuïteit ervan, is iets waar we ons erg actief mee bezighouden. We spraken bijvoorbeeld met het ministerie van EZK over het feit dat bij een incident op een bepaald netwerk een andere MNO bij moet springen. De afgelopen tijd is dat niet altijd voldoende gebeurd.”
BTG wil de BV Nederland graag op technologisch gebied vooruit helpen. “Er zou een ministerie van Digitale transformatie moeten komen”, vindt Claessen. “Dat kan zich bezighouden met innovatie op digitaal vlak, maar ook met bijvoorbeeld IT-security en de strijd tegen cybercrime. De overheid hoeft daarbij zelf niet over alle kennis te beschikken, maar kan leunen op brancheverenigingen zoals BTG. Die boodschap willen we vandaag, met Prinsjesdag, heel graag meegeven.”