Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

AP onderzoekt privacy TikTok

13 mei 2020

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek naar social media-app TikTok om na te gaan of de privacy van de populaire app in orde is. Met de opkomst van TikTok zijn nameljk ook de privacyzorgen rondom het gebruik ervan toegenomen.

Dagelijks delen miljoenen kinderen en jongeren over de hele wereld talloze creatieve filmpjes via deze social media-app. Sommige video’s bereiken miljoenen mensen wereldwijd. Voor velen is het tijdens deze coronacrisis de manier om contact te houden met vrienden en vriendinnen en zo toch samen de tijd door te komen. Ook in Nederland hebben veel kinderen TikTok op hun telefoon staan.

Kwetsbare groep

Kinderen worden in het Nederlandse recht en in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) beschouwd als extra kwetsbare groep omdat zij zich minder bewust zijn van de gevolgen van hun handelen, juist ook bij de verwerking van hun persoonsgegevens door sociale media.

Persoonlijke informatie verzamelen

“We zien dat ontzettend veel Nederlandse kinderen met veel plezier gebruik maken van TikTok. We doen onderzoek naar de vraag of deze app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht”, zegt vicevoorzitter Monique Verdier van de AP. “Daarnaast kijken we of de informatie die kinderen van TikTok krijgen bij het installeren en gebruiken van de app goed te begrijpen is en of er voldoende uitleg is over hoe TikTok hun persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt. Tot slot onderzoeken we of toestemming van ouders vereist is wanneer TikTok persoonsgegevens van kinderen verzamelt, opslaat en verder gebruikt.”

De AP verwacht later dit jaar met de eerste resultaten van dit onderzoek naar buiten te kunnen komen.

Gerelateerd nieuws