Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Apple en Google laten meer los over volgsysteem corona

27 apr 2020

Apple en Google brengen meer technische details naar buiten over hun volgsysteem voor het coronavirus. Dit systeem willen beide bedrijven volgende maand uitbrengen. Er is een reeks nieuwe features aangekondigd. Deze moeten enerzijds de privacy van gebruikers waarborgen en tegelijkertijd zorgautoriteiten toegang geven tot gedetailleerdere data.

Het systeem is op 10 april aangekondigd en maakt gebruik van Bluetooth om contact tussen personen in beeld te brengen. Deze informatie kunnen autoriteiten gebruiken om personen te waarschuwen die in de directe nabijheid zijn geweest van een coronapatiënt. De app maakt geen gebruik van GPS-locatiegegevens en slaat de meest gevoelige data decentraal op.

Medewerking belangrijk voor werking op achtergrond

De medewerking van Apple en Google is belangrijk om de technologie ook op de achtergrond te laten werken. Zo blokkeert Apple in het mobiele besturingssysteem iOS automatisch het gebruik van Bluetooth voor apps die op de achtergrond draaien. De technologie die Apple en Google nu aankondigen, heft deze beperking op. Om valse positieve meldingen te voorkomen, geven Apple en Google de autoriteiten ook informatie over de signaalsterkte door aan de autoriteiten. Zij kunnen op basis hiervan eigen grenswaarden instellen op basis waarvan zij mensen willen waarschuwen.

Waarborgen privacy

Om de privacy van gebruikers te waarborgen, krijgen gebruikers willekeurige identificatienummers toegewezen. Metadata zoals de Bluetooth-signaalsterkte en het model smartphone worden versleuteld opgeslagen. Dat geldt ook voor locatiegegevens van gebruikers. Momenten waarop gebruikers met elkaar in contact zijn geweest, worden met een interval van vijf minuten vastgelegd.

Gerelateerd nieuws