Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Artificial Intelligence (AI) is voor organisaties steeds makkelijker bereikbaar. Met name doordat bijna alle grote software ontwikkelaars als Microsoft, Salesforce, Hubspot, IBM of Adobe AI een primair onderdeel maken van hun producten. Daarmee komt het automatisch geïntegreerd in handen van veel mensen en organisaties. Daarnaast zijn er ook hele specifieke sector gerichte AI gebaseerde oplossingen. Daarin zien we ook de kracht van ontwikkelinstituten, universiteiten, kennis ecosystemen en startups. Ook binnen de BTG leeft AI volop. Dit artikel geeft een introductie tot AI, belicht de missie en visie van BTG met betrekking tot AI en introduceert Expertgroep AI.
De ontwikkelingen van AI gaan nog altijd enorm hard. Maar dat we er steeds meer mee te maken gaan krijgen betekent niet dat de integratie in diensten en organisaties vanzelf zal gaan. Wat heb je daar nu voor nodig? Hoe kan je AI bewust effectief en verantwoord inzetten in jouw organisatie? Laten we beginnen bij het begin, wat is AI en waar komt het vandaan? Vanaf die gezamenlijke basis kunnen naar de praktische inzet gaan kijken.
AI is een verzamelnaam voor verschillende soorten modellen die taken uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, plannen, redeneren, problemen oplossen en begrijpen van natuurlijke taal. Een veel besproken subcategorie van AI is Machine Learning. Machine Learning modellen zijn trainbaar door ze te voeden met data. Het model gaat hieruit patronen en relaties herkennen en bedenkt een set aan regels waarmee ze nieuwe data op dezelfde manier kunnen analyseren. Hierdoor is het mogelijk om beslissingen en voorspellingen te maken over nieuwe data, zonder dat een persoon expliciet moet programmeren. Dit principe zie je bijvoorbeeld bij je gepersonaliseerde aanbevelingen op streaming platformen.
Deep Learning is vervolgens een subcategorie van machine learning. Deze variant is geïnspireerd op het menselijk brein: meerdere lagen van algoritmes en neuronen vormen samen een neuraal netwerk. Dit soort netwerken worden getraind met grote hoeveelheden diverse en ongestructureerde data. Voorbeelden hiervan zijn beeld- en spraakherkenning.
Deze ontwikkelingen brengen nieuwe mogelijkheden en uitdagingen met zich mee, en het is essentieel dat organisaties zoals BTG hun leden voorbereiden op deze veranderingen.
Artificial Intelligence heeft de laatste jaren een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. De recente hoogtepunten zijn eind 2022 gestart met de lancering van ChatGPT. Deze dienst van OpenAI stelt ons voor het eerst in staat om op een ‘menselijk’ niveau met AI te communiceren. De bekendheid van AI Intelligence is het afgelopen jaar hierdoor flink gestegen. We vergeten weleens dat de eerste doorbraken op het gebied van AI al decennia achter ons liggen. Rond de jaren 50 werden de eerste modellen geschreven die op basis van een set aan regels geautomatiseerd data konden analyseren. In de jaren tachtig werden de eerste machine learning modellen gemaakt die geautomatiseerd data konden classificeren. Bovendien was het mogelijk om deze modellen te trainen door ze te voeden met… meer data!
Eind 20e eeuw liet men zich inspireren door het menselijk brein en ontstonden de eerste kunstmatige neurale netwerken. In 2017 publiceerde Google over een nieuwe architectuur voor neurale netwerken genaamd Transformers. Deze is bijzonder geschikt voor het begrijpen van taal. Het jaar daarna ontstonden de Large Language Models als GPT (OpenAI) en BERT (Google). Later volgden onder andere LLaMA (Meta) en Claude (Antropic). Deze modellen stellen ons voor het eerst in staat om op een “menselijk” niveau met AI te communiceren. Ze vormen niet alleen taalmodellen op basis van statistiek maar lijken ook in staat kennis te produceren door hun enorme trainingsdata.
Natuurlijk willen we allemaal weten hoe we AI kunnen inzetten in onze eigen organisaties. Of het nu om intern gebruik of integratie in onze diensten gaat, we horen continue over de enorme potentie die AI heeft om ons te helpen innoveren. De BTG heeft als missie haar leden te voeden met de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van AI. Met gezondheidszorg, onderwijs en overheid als belangrijke focusgebieden, streeft BTG naar een goed geïnformeerde en toekomstbestendige gemeenschap.
BTG visualiseert een toekomst waarin AI integraal onderdeel is van de Nederlandse samenleving. Het benadrukt echter het belang van een verantwoorde en ethische implementatie, waarbij menselijke waarden en behoeften centraal blijven staan. Het doel is om stapsgewijs naar een toekomst te gaan waarin AI een positieve impact heeft op de maatschappij.
De focus van BTG ligt op de sectoren waar AI aanzienlijke relevantie en impact heeft. In de gezondheidszorg worden AI-toepassingen ingezet voor personalisatie van zorg, verbeterde diagnose en prognose en preventieve zorg. In het onderwijs faciliteert AI gepersonaliseerd leren, lerarenondersteuning en levenslang leren. Voor de overheid draagt AI bij aan efficiënte dienstverlening, datagedreven besluitvorming en transparantie met ethische overwegingen.
Om deze missie en visie te verwezenlijken heeft BTG de Expertgroep AI opgezet met als doel de leden goed voor te bereiden op het nieuwe tijdperk en ervoor te zorgen dat AI optimaal benut wordt binnen hun sectoren.
Als eerste stap werd dit najaar eerste AI Masterclass georganiseerd door BTG. Deze vond plaats op een unieke locatie, de oude politieschietbaan bij het Innovatieteam van Eenheid Den Haag in Delft. Charles Maas, Mark Jenniskens, en Nienke Bink van Strict van de BTG Expertgroep AI deelden hun kennis tijdens deze inspirerende masterclass over Artificial Intelligence. De bijeenkomst begon met een historisch overzicht en definitie van AI, gevolgd door de verkenning van AI, actuele ontwikkelingen, tools en toekomstperspectieven. De masterclass eindigde met een praktisch perspectief, waarin Charles als projectmanager bij de politie een toelichting gaf over de cruciale aspecten tijdens de uitvoering van AI-projecten. Deze sessie vormde de aftrap van een reeks evenementen om BTG-leden voor te bereiden op het tijdperk van AI.
Na deze succesvolle masterclass staat BTG klaar om de volgende stappen te zetten. We zullen de opgedane kennis omzetten in praktijkgerichte sessies, waarin we dieper ingaan op specifieke toepassingen van AI binnen de sectoren van BTG. Ons doel is om niet alleen te informeren, maar ook om concrete handvatten te bieden voor het effectief inzetten van AI binnen de organisaties van onze leden.
In de komende edities van dit BTG-magazine zullen we dieper ingaan op de implementaties van AI in de gezondheidszorg, het onderwijs en de overheid. We nodigen alle leden uit om actief deel te nemen aan deze verdiepingssessies en zo samen de weg te banen naar een geavanceerde, AI-geïntegreerde toekomst.
Als expertgroep kijken we vol enthousiasme uit naar de voortzetting van deze reis, waarin BTG-leden worden geleid naar een tijdperk waarin AI niet alleen een innovatie is, maar een essentieel instrument voor positieve verandering in de samenleving!