Axis Communications en Oddity.ai bundelen hun krachten om geweld in binnensteden terug te dringen. Met een AI-oplossing voor videocamera’s worden door middel van objectherkenning en gedragsanalyse, geweldsmisdrijven gedetecteerd die autoriteiten helpen direct te anticiperen op verstoringen in de openbare orde.
Geweld in binnensteden is een groeiende zorg voor de samenleving. In 2022 werden er in de vier grootste steden in totaal 185.114 misdrijven gerapporteerd. Denk aan inbraak, bedreiging en aantasting van de openbare orde. Een forse toename ten opzichte van het jaar daarvoor, zo’n 13,5 procent volgens het dataportaal van de Nederlandse politie. Gemeenten staan er niet alleen voor bij het leefbaar en veilig houden van steden. Om het probleem effectief aan te pakken, worden steeds vaker moderne technologieën ingezet, zoals videocamera’s met slimme toepassingen.
Algoritme voor vroegtijdige detectie geweld
Om het geweld in steden vroegtijdig te detecteren heeft Oddity.ai een AI-algoritme ontwikkeld. Dit geavanceerde algoritme detecteert (ernstige) geweldsmisdrijven op live videobeelden van bestaande camera’s, wat zorgt voor een real-time en proactief toezicht. Mocht er zich een incident voordoen, dan wordt het algoritme getriggerd, en wordt er een signaal gestuurd naar de toezichthouder in de controlekamer. Deze persoon kan direct meekijken en de nodige actie ondernemen, zoals bijvoorbeeld de politie of ambulance inschakelen.
Geen limiet door afstand of weinig licht
Een belangrijk voordeel van de oplossing is dat het ook bij lastige omstandigheden voor de camera effectief functioneert. Zo beschikken de camera’s van Axis over technologieën die ook bij weinig licht nog steeds kleurenbeelden kunnen produceren zonder te veel ruis. Hierdoor blijft de forensische waarde van het beeldmateriaal behouden. Daarbij zorgt de technologie van Oddity.ai ervoor dat het algoritme agressie ook op lage pixeldichtheid en dus grote afstand kan detecteren.
Epko Van Nisselrooij, Smart City Specialist bij Axis Communications, legt uit waarom moderne technologie een cruciale rol kan spelen bij het aanpakken van geweld: “Kunstmatige intelligentie en videocamera’s kunnen nu al helpen bij het verminderen van geweld in binnensteden. Het geweldsniveau in Nederlandse steden vereist innovatieve oplossingen en de integratie van AI in beveiligingscamera’s blijkt een effectieve aanpak. Nu de technologie beschikbaar is om steden veilig en leefbaar te houden, moeten gemeenten daar zeker gebruik van willen maken.”