Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Bas Timmer (Sheltersuit Foundation): Van modeontwerper tot groot weldoener

8 dec 2022

Een ingrijpende gebeurtenis met veel impact kan soms leiden tot een andere kijk op de wereld. Een kijk waaruit een roeping ontstaat om iets te doen voor mensen die onder de meest moeilijke omstandigheden de dag door moeten komen. Zoals het wereldwijd groeiende legioen aan daklozen die van de ene op de andere dag geen dak meer boven hun hoofd hebben en daardoor noodgedwongen buiten slapen. Het overkwam Bas Timmer die inmiddels wereldwijd voor producten zorgt waarmee het leven van daklozen iets dragelijker wordt. Hij vertelde zijn inspirerend verhaal over de Sheltersuit Foundation tijdens het BTG Business Event.

BTG deed een oproep aan alle gasten om een Sheltersuit te doneren a 300 euro.

Wil je alsnog een donatie doen, meld je dan bij Arianne 

Van huis uit was Bas Timmer (32) modeontwerper maar toen achter jaar geleden de vader van twee van zijn vrienden dakloos werd en overleed aan onderkoeling, begon hij na te denken over het lot van daklozen die soms voor dagen, weken, maanden jaren noodgedwongen op straat leven. “Ik dacht ik kan wel mooie dingen ontwerpen maar misschien is het goed om mijn creativiteit om te zetten in iets geheel anders door iets te ontwerpen om mensen die op straat leven te kunnen beschermen. Ik ging in gesprek met verschillende daklozen om te kijken wat hun behoeften waren en heb op grond daarvan een eerste sample gemaakt waarmee ik naar de daklozenopvang ben gegaan. Ik kreeg goede reacties en wat opmerkingen ten aanzien van het design. Zo waren er wat noodzakelijke aanpassingen aan de onderkant die niet meer helemaal dicht moest zijn zodat een dakloze de slaapzak snel kan open schoppen wanneer hij ergens snel moet kunnen vluchten. Daar heb ik het ontwerp toen op aangepast waarna de productie geleidelijk op gang is gekomen en al snel naar de duizenden ging.” Hiermee was de Sheltersuit, een aanritsbare slaapzak een feit. Daarna volgde de Shelterbag.

Sheltersuit en Shelterbag

Sheltersuit is een goede warme waterdichte winterjas gemaakt van restmateriaal. Er zit een rits aan de binnenkant waar je een waterdichte slaapzak aan vast kunt ritsen. “Hierdoor is het een full bodysuit waarmee je op straat in ieder geval wat warmer de nacht door kunt brengen, al is het natuurlijk nooit goed wanneer iemand buiten moet slapen.” In Nederland maar ook elders in de wereld is deze slaapzak af te halen bij afhaalpunten van zorginstellingen. Ze worden geproduceerd in een fabriek in Enschede.
De Shelterbag is een soort matrasje met een daar aan bevestigde grote capuchon waardoor het geheel een soort eenpersoons tentje is die gemakkelijk opgerold kan worden en als een handzaam tasje kan worden meegenomen. De Shelterbag wordt in Zuid-Afrika geproduceerd.

Wereldwijd

Wat acht jaar geleden in Nederland klein begon is inmiddels een enorm succes. Beide producten zijn wereldwijd verkrijgbaar. Sowieso in alle steden in Nederland en veel Duitse steden. Daarnaast in Frankrijk en verder gelegen oorden zoals Latijns-Amerika, Bogota, Argentinië, Ecuador, de Amerikaanse westkust, New York, Florida, Australië en Zuid-Afrika.
Als van groot belang ervaart hij de steun van het Deense bedrijf Maersk. Zij zorgen in belangrijke mate voor de ondersteuning van de distributie van de producten. “Naast de fabrieken die we nu hebben in Nederland en Zuid-Afrika is het de bedoeling dat er ook lokale
fabrieken opgezet worden. Het meest ideaal is dat we er naar toe werken om in iedere stad in ieder geval een kleine productiecapaciteit te hebben. Op die plaatsen kan er dan ook voor worden gezorgd dat men lokaal afvalmateriaal inzamelt om dat vervolgens lokaal ook meteen te recyclen en er nieuwe producten van te maken.”

Partnerships

BTG draagt Timmer met de uitwerking van zijn prachtige alternatieven een warm hart toe. “Ik zou er zeer mee geholpen zijn als BTG me wil ondersteunen bij het binnenhalen van nog meer partnerships zoals ik die nu heb met Maersk en een Frans modehuis in Parijs. We hebben vooral bedrijven nodig die voor lokale impact willen zorgen en met ons willen samenwerken.”
Als het gaat om maatschappelijk ondernemen wil Timmer wil de lezer van BTG Magazine graag meegeven dat bedrijven er in de tijd waarin we nu leven niet meer omheen kunnen om actie te ondernemen en iets doen om de wereld te verbeteren. Zowel in sociaal opzicht als ten behoeve van het milieu. “Doe het voor mensen en de planeet. Laten we de wereld een beetje schoner maken en helpen om het groeiende legioen van daklozen beter te beschermen en hen een menswaardiger bestaan te geven. Of nog beter, helpen voorkomen dat mensen dakloos worden want zelfs onder degenen die gewoon hard voor hun bestaan werken is er veel armoede. Ik zou dan ook iedereen willen aanraden met ons samen te werken. Om te ervaren hoe leuk het is en hoeveel voldoening het schenkt wanneer je iets kunt bijdragen aan de maatschappij. Dat is bovendien voor bedrijven ook een gelegenheid om daarmee iets van je maatschappelijke betrokkenheid en daarmee je professionaliteit te laten zien.”
Wat de toekomst betreft wil Timmer vooral zorgen dat de productie flink opgeschaald kan worden zodat voor nog meer daklozen de producten bereikbaar worden. “Daarnaast hoop ik met nog meer bedrijven en organisaties samenwerkingsverbanden aan te kunnen gaan en daarmee verder te kunnen gaan met wat we nu doen.”

Soms gebeuren er in een mensenleven dingen die je niet verwacht. Doordat Timmer in 2020 van het Amerikaanse tijdschrift Time de titel ‘Next Generation Leader’ kreeg, gingen er de nodige deuren voor hem open in Amerika waar hij een ontmoeting had met ontwerper Gabriela Hearst. Precies op het goede moment omdat zij kort daarop creatief directeur werd van Chloé. Ze vroeg hem of hij een rugzak kon ontwikkelen die Chloé kon verkopen. Timmer pakte het op en behalve dat hij het als een mooie erkenning zag van de kwaliteit van de door hem daarop ontworpen rugzak, zorgde het er ook voor dat hierdoor van ieder door Chloé verkochte rugzak twee Sheltersuits geproduceerd konden worden.”

Voor meer informatie: sheltersuit.com

Gerelateerd nieuws