Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Bedrijven lopen meer risico’s door vele thuiswerkers

19 mrt 2020

Hackers proberen een slaatje te slaan uit de problemen rond het coronavirus. Dat meldt althans Computable die verwijst naar berichten van leveranciers zoals Proofpoint, Check Point en Cisco. Veiligheidsexperts waarschuwen voor aanvallen op bedrijven die zijn overgeschakeld op thuiswerk. Computercriminelen proberen thuiswerkers hun wachtwoorden te ontfutselen en zoeken naar zwakke plekken nu dat veel medewerkers op afstand werken.

Persbureau Reuters constateert dat werknemers niet alleen hun laptops maar ook belangrijke bedrijfsgegevens mee naar huis nemen, wat extra risico’s oplevert. En Proofpoint signaleert een ongekend hoog aantal cyberaanvallen die inhaken op het coronavirus. Onderzoekers van het securitybedrijf spreken van de grootste hoeveelheid cyberaanvallen met hetzelfde thema dat ze in jaren, zo niet ooit, hebben gezien. Vooral de (gezondheids)zorg, productiesector en farmaceutische industrie zijn mikpunt. Volgens Proofpoint wordt op Russische illegale fora veel malware aangeboden die een beroep doet op mensen om te helpen bij het vinden van een geneesmiddel voor Covid-19. De aanvallers proberen slachtoffers te verleiden tot deelname aan een gedistribueerd computerproject voor onderzoek, maar dat is een scam.

Helpdeskfraude

Cisco waarschuwt voor fraudeurs die zich voordoen als de IT-helpdesk en die thuiswerkers benaderen met de bewering dat ze even een IT-probleem willen oplossen. Ze vragen inloggegevens om de controle te bemachtigen over de pc van het slachtoffer. Volgens beveiliger Check Point zijn ook buitenlandse staatshackers actief. Vorige week is via malware, verpakt in een coronavirus-update, geprobeerd een overheidsnetwerk van Mongolië binnen te dringen. Andere onderzoekers hebben ontdekt dat hackers zich voordoen als medewerkers van Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie. Die aanvallers proberen in te breken via e-mails.

Gerelateerd nieuws