Orde van Advocaten start projectgroep Digitalisering & AI
19 sep 2024De algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft een projectgroep Digitalisering & AI ingesteld. De projectgroep gaat de NOvA onder andere adviseren...
De adoptie van 5G in de industriesector bevindt zich nog steeds in de idee- en planningsfase, met slechts 30% van de industriële organisaties die de pilotfase of verder hebben bereikt. Dit betekent dat er een enorme kans is voor telecombedrijven en industriebedrijven.
Dit meldt Capgemini Research Institute in het rapport “Accelerating the 5G Industrial Revolution: State of 5G and edge in industrial operations”. Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder senior executives (directeursniveau en hoger) van 1.000 wereldwijde industriebedrijven die van plan zijn om 5G in te voeren. Ook 150 senior telecom executives van 75 telco’s die 5G-netwerken hebben uitgerold of van plan zijn uit te rollen namen deel aan het onderzoek.
40% van de ondervraagde industriële organisaties verwacht 5G binnen twee jaar op grote schaal op één locatie uit te rollen. De ervaring van early adopters kan anderen overhalen om ook de stap te zetten. 5G-proeven en vroege implementaties leveren sterke zakelijke voordelen op, waarbij 60% van de early adopters zegt dat 5G heeft geholpen om een hogere operationele efficiëntie te realiseren, terwijl 43% zegt dat ze een grotere flexibiliteit hebben ervaren.
Inkomsten genereren
Uit het onderzoek blijkt ook dat industriebedrijven optimistisch zijn dat 5G inkomsten gaat genereren door de introductie van nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen mogelijk te maken. In feite is 51% van de industriële organisaties van plan om 5G te gebruiken om nieuwe producten aan te bieden. En 60% is van plan om nieuwe diensten aan te bieden die mogelijk worden gemaakt door 5G. Bovendien zijn industriebedrijven zich bewust van de rol van edge computing in hun 5G-initiatieven en beschouwen ze dit als essentieel voor het realiseren van het volledige potentieel van 5G.
64% van de organisaties is van plan om binnen drie jaar op 5G gebaseerde edge computing-diensten in te voeren, gedreven door de verhoogde prestaties, betrouwbaarheid, gegevensbeveiliging en privacy die het biedt. Meer dan een derde van de ondervraagde organisaties geeft de voorkeur aan de implementatie van private 5G-netwerken, waarbij de interesse in private 5G-netwerken wordt aangevoerd door de halfgeleider- en hightechsector (50%), gevolgd door lucht- en ruimtevaart en defensie (46%).
Brede adoptie blijft uitdagend
In het rapport wordt benadrukt dat organisaties, om het potentieel van 5G optimaal te benutten, een aantal uitdagingen zullen moeten aanpakken. Het gaat hierbij onder meer om de volgende uitdagingen:
G voor Groen?
5G biedt veel directe en indirecte voordelen voor het milieu door zijn inherent energie-efficiënte ontwerp en zijn vermogen om milieu- en duurzaamheidsgerichte use cases mogelijk te maken. Maar industriële organisaties zijn zich ook bewust van de zorgpunten voor het milieu en denken al na over manieren om dit aan te pakken. Meer dan de helft (53%) van de ondervraagde industriebedrijven zegt dat het verminderen van de milieu-impact van hun 5G-implementaties een prioriteit is, terwijl 67% van plan is rekening te houden met de duurzaamheidsreferenties van 5G-operatoren, -verkopers en -leveranciers als onderdeel van hun 5G-aankoopbeslissingen.
“Industriële 5G is een belangrijke katalysator in het ontsluiten van het potentieel van smart industry en het versnellen van data-gedreven digitale transformatie,” zegt Fotis Karonis, Group Leader of 5G en Edge Computing bij Capgemini. “Ondernemingen moeten profiteren van de voordelen van 5G door gedeelde expertise aan te boren en innovatieve, duurzame oplossingen voor de toekomst te co-creëren. Een element van iteratie is vereist, maar organisaties moeten ernaar streven om het 5G-ecosysteem te benutten om gezamenlijk oplossingen te testen en vooruitgang te boeken met grootschalige 5G-adoptie, waarbij de aanpak wordt verfijnd naarmate het ecosysteem zich ontwikkelt.”
Verticale, meer specifieke oplossingen aanbieden
Organisaties moeten bij de implementatie van 5G het optimale netwerkmodel, de juiste set partners en de meest impactvolle use cases bepalen die passen bij hun behoeften. Met name telecombedrijven moeten volgens Capgemini snel essentiële capaciteiten opbouwen om van aanbieders van connectiviteit over te schakelen op aanbieders van verticale, meer specifieke oplossingen. Telecombedrijven stemmen hun 5G-strategie voor ondernemingen nu al af op de vraag naar privé 5G-netwerken, aldus het rapport: 63% heeft private netwerkoplossingen van industriële kwaliteit gelanceerd en 86% van de rest is van plan om binnen twee jaar een dergelijk aanbod uit te rollen. Edge computing wordt gezien als een cruciaal onderdeel van deze strategie: 37% van de telco’s biedt nu al 5G-gebaseerde edge computing-diensten aan en 61% is van plan dit binnen drie jaar te doen.
Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “5G is een interessante technologie die veel sectoren winst kan opleveren. Een goed voorbeeld hiervan is de industrie, die de technologie voor het slim maken van onder meer fabrieken en productiesystemen. Bijvoorbeeld door de inzet van Internet of Things, waarbij machines en allerlei andere systemen en objecten met internet worden verbonden. Dit maakt het continu monitoren van machines mogelijk, waardoor eventuele afwijkingen zoals extra geluidsproductie of trillingen vroegtijdig kunnen worden opgemerkt. Zo kunnen industriële bedrijven onderhoud preventief uitvoeren en hiermee onderbreking van hun productie voorkomen. Denk echter ook aan edge computing.”
Het volledige rapport is hier beschikbaar.