Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Bij de Noviotech Campus staat beleving centraal

7 feb 2023

Aan de westzijde van Nijmegen worden langzaam maar zeker de contouren zichtbaar van een High Tech en Health hotspot van internationale allure. De drijvende kracht achter deze Noviotech Campus is onder meer directeur Bert Krikke. “Het leuke van deze klus is dat ik hier alles kan toepassen wat ik in de afgelopen 30 jaar geleerd heb. “Over de opkomst van een bijzondere campus, waarbij smart én society centraal staan. 

De manier waarop Krikke ook dit project aanpakt, komt niet alleen voort uit zijn ervaring. Het was een boek van Joseph Pine over de beleveniseconomie waardoor voor hem rond 2005 alles op zijn plaats viel. “Het komt erop neer, dat alles wat je doet, een beleving moet zijn. Dat heeft mij gegrepen, wat doet het ertoe als je gebouwen of gebieden maakt die geen meerwaarde hebben voor een bedrijf, voor de stad of voor een gemeenschap? Een kantoorgebouw ergens neerzetten, om geld te verdienen, dat heeft me nooit getrokken. Ik vond het leuk om voor Ziggo een gebouw te maken, waarbij elke gevel inspeelde op een andere lichtstand. Waarbij het koelsysteem op bietensap werkte en waarbij de receptioniste was vervangen door een koffiejuffrouw en er een tafelvoetbalspel stond voor als je even afleiding wilde. Dan praten we wel over bijna vijftien jaar geleden. Dat gevoel van meerwaarde toevoegen heb ik sindsdien altijd in de gebouw- en gebiedsontwikkeling ingezet. Dat heeft wel eens tot discussie geleid met gemeenten of investeerders. Dat ik bijvoorbeeld meer groen wilde op een bedrijventerrein, zodat de mensen in hun pauze door de natuur konden lopen. Dan konden zij dus minder grond verkopen. Maar door een hoogwaardiger terrein te maken, kun je meer Euro’s vragen per vierkante meter.” 

Wereldtop 

“Werken vanuit een sterk concept is voor campussen essentieel”, benadrukt Krikke. Versterking van onze positionering, het focussen op integrale duurzaamheid en het creëren van een optimaal werk- en verblijfsklimaat voor de bestaande en nieuwe bedrijven wordt onze uitdaging”, zo stelde hij bij zijn aanstelling.  

Dat concept was er nog niet helemaal toen Krikke anderhalf jaar geleden binnenstapte op de Noviotech Campus. Onder de rook van chipmaker NXP Semiconductors en in de schaduw van het futuristische kantoorpand FiftyTwoDegrees trof hij op het voormalige bedrijfsterrein van Philips zo’n 70 bedrijven met ruim 3.400 medewerkers. “Het was een redelijk neutraal gebied, niet onaantrekkelijk, ook niet aantrekkelijk, maar wel met heel goede uitgangspunten. Er was zeker een conceptueel sterke campus van te maken. De bedrijven die hier zitten, zijn allemaal wereldtop op hun gebied. Ze dragen allemaal bij aan een toekomstbestendige samenleving. Dus vind ik dat we een campus moeten maken die top of the bill is. We willen een exceptioneel mooie campus maken en bedrijven helpen om hun bedrijf te laten groeien, onder meer door samenwerking met andere campusbedrijven te stimuleren. Alles moet  wel tegen een betaalbare prijs. We zitten in Nijmegen hé, het is de Zuidas niet. Als het goed is, werken er straks ongeveer 7.000 mensen in meer dan 100 bedrijven. De bestaande bedrijven hangen met de benen buiten en we hebben een flinke wachtlijst, maar ook nieuwe bedrijven willen zich vestigen” 

Onderdeel van de stad 

De vraag is er dus en de ruimte ook. De campus beschikt over 25 hectare grond, waar de komende jaren in totaal voor 150.000 m2 aan vloeroppervlak wordt bijgebouwd. “We gaan klimaat adaptief bouwen, met veel biobased materiaal, en natuurinclusief. “ 

Krikke vindt ook dat de campus onderdeel moet uitmaken van de stad. Voordeel is dat er vanuit de gemeente een masterplan ligt voor nog eens 180 hectare buiten de campus. “Dit is de grootste binnenstedelijke gebiedsontwikkeling van Nederland”, stelt hij. “Dat sluit aan bij onze ambitie om een stadscampus te zijn, een onderdeel van de stad. Waarbij bijvoorbeeld fietspaden en wandelpaden zijn ingebed in de omgeving. En waarbij ruimte is voor een fietsenmaker, stomerij of Albert Heijn to go. Dan gaat de campus ook meer leven voor de stad. Het moet een belevenis worden. Met bijvoorbeeld elektrische Pods die je van hier naar de universiteit vervoeren.” 

Daarvoor moet ook het buitengebied van de campus tech ademen én belevenis uitstralen, vindt hij. Dat kan met slimme lantaarnpalen, waarin technologie van de bedrijven hier zit. En waarmee je de luchtkwaliteit kunt meten. Het kan met straatmeubilair, dat biobased is gemaakt. Maar het kan ook met werk van studenten van de kunstacademie, waardoor je misschien even verward of verwonderd bent, of een glimlach op je gezicht krijgt. 

Link naar onderwijs 

Studenten, het woord is gevallen, en Krikke vindt ook de verbinding met het onderwijs cruciaal voor de toekomst van de campus. “Een van de eerste dingen die ik constateerde, was dat er veel te weinig contact was met het onderwijs. Met de Radboud UMC wel, omdat veel Health spin offs vanuit Radboud UMC hier verder gaan. Maar op het gebied van high tech nauwelijks. We hebben een inventarisatie gemaakt van de sectoren waar voor ons nieuwe kansen liggen en die aansluiten bij het onderwijs hier in de regio. Zo kwamen we uit bij Fotonica, Smart Materials en Data Science. Dus kijken waar de groei ligt voor de campus, en tegelijk met het onderwijs zoeken naar aansluiting voor die groeimarkten. Ook omdat al die bedrijven hier straks gekwalificeerde mensen nodig hebben. En door de samenwerking maak je het onderwijs ook beter en meer geïnteresseerd in techniek.” Niet onbelangrijk, voor Krikke  wordt die kiem al gelegd in het basisonderwijs, en is samenwerking daar dus ook cruciaal. 

Bruggen bouwen 

Building bridges staat centraal in het werk van Krikke en van ‘zijn’ campus. Dat zou een link kunnen zijn naar de organisaties aangesloten bij de BTG, stelt hij. “De bedrijven hier zijn ook allemaal bezig om de samenleving gezonder, duurzamer en slimmer te maken. Op een iets hoger abstractieniveau dan de BTG-leden, met oplossingen die veelal nog niet of net in een productiestadium zitten. Maar ze zijn wel bezig met toepassingen voor mobiele telefonie of met apparaten die via  mobiele devices je bloedstolling meten. Ik denk dat in de meeste technologische producten die gebruikt worden technologie zit die voor een deel hier ontwikkeld is. Je zou samen met BTG-leden de innovatie hier kunnen versnellen of in partnerships zaken naar de markt brengen. Of producten samen uittesten in een soort Living Lab. Ik zie veel kansen, dus jullie zijn welkom.” 

Over Bert Krikke 

Als managing director van de Novio Tech Campus houdt Krikke zich bezig met de ontwikkeling van een ecosysteem op health en high tech gebied, in samenwerking met onderwijs en bedrijven binnen Nijmegen. Hij heeft een flinke staat van dienst binnen het ruime begrip gebiedsontwikkeling. Na zijn studie milieukunde en beleidswetenschappen in Nijmegen werkte hij onder meer 12 jaar in binnen- en buitenland voor Arcadis en Fugro op het gebied van vastgoed en gebiedsontwikkeling. Zo was hij betrokken bij het eerste nationaal beleidsplan in Polen en bij de herontwikkeling van Libanon na de burgeroorlog daar. Hij vervolgde zijn loopbaan als directeur vastgoedontwikkeling bij de Triodos Bank. In 2012 richtte hij zijn eigen bedrijf op, ontwikkelde vervolgens enkele campussen. De laatste jaren was hij betrokken bij verschillende duurzame gebiedsontwikkelingen in Nederland, zoals Ecomunitypark in Friesland en het Floriadegebied in Almere. Toen hem in het voorjaar van 2021 de klus bij de Novio Tech Campus werd aangeboden, was hij zo enthousiast dat hij er zijn eigen bedrijf voor opgaf.  

Gerelateerd nieuws