Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Bijna tien miljard euro omzet uit telecomdiensten

25 apr 2022

De Nederlandse telecommarkt, zowel vast als mobiel en consumenten als zakelijk, realiseerde in 2021 een dienstenomzet van 9,79 miljard euro. Dit is retailomzet exclusief zakelijke IT-diensten zoals bijvoorbeeld security, datacenter, contactcenter en webhosting en ook exclusief wholesale, IoT en verkoop van handsets. Ten opzichte van 2020 is de marktomzet met EUR 100 miljoen (1,1%) gegroeid.

Dat blijkt uit een analyse van de marktcijfers op basis van kwartaalrapporten van Telecompaper. Ruim driekwart van de omzet uit de telecommarkt wordt gerealiseerd in het consumentensegment en mobiel is goed voor ruim een derde van de totale omzet. Het breedbandsegment is het enige segment dat serieuze groei laat zien. Gemeten naar omzet heeft VodafoneZiggo het grootste marktaandeel, gevolgd door KPN op plek twee en T-Mobile op de derde plaats.

Kwart van omzet afkomstig uit zakelijke markt
De omzet uit de zakelijke markt kwam uit op bijna 2,4 miljard euro, oftewel iets meer dan 24 procent van de totale markt. De in 2021 gerealiseerde omzet op de zakelijke was markt nagenoeg gelijk aan de omzet in 2020. Daarmee is voorlopig een einde gekomen aan de krimp in omzet uit de zakelijke markt die tot aan 2020 zichtbaar was.

De consumentenmarkt is het belangrijkste segment binnen de telecomsector. Bijna 76 procent, oftewel 7,4 miljard euro, van de totale omzet in de telecommarkt is afkomstig uit de consumentenmarkt. De omzetgroei die in 2021 is gerealiseerd is ook geheel afkomstig uit de consumentenmarkt. De omzet uit de consumentenmarkt is in 2021 met EUR 105 miljoen gestegen ten opzichte van 2020 en laat daarmee al voor het tweede jaar op rij een omzetgroei van circa 100 miljoen euro per jaar zien.

Mobiel is het grootste segment
De mobiele markt (exclusief mobiel breedband) is voornamelijk door groei in het consumentensegment nog steeds verantwoordelijk voor meer dan een derde (36%) van de omzet en heeft na een daling tot aan 2020 afgelopen jaar weer een omzetgroei van 50 miljoen euro laten zien.

Het breedbandsegment is het meeste gegroeid in 2021. In twee jaar tijd is de omzet uit vast breedband met ruim 4 procentpunten gestegen naar 29,2 procent, waarmee dit segment nu goed is voor bijna EUR 2,9 miljard van de totale omzet uit de Nederlandse telecommarkt. De omzetontwikkeling in andere segmenten, waaronder mobiel breedband, vaste telefonie en televisie, is vlak of daalt zelfs.

Marktaandeel VodafoneZiggo gegroeid
VodafoneZiggo had voor het tweede jaar op rij gemeten naar omzet het grootste marktaandeel met een aandeel van 36,7 procent van de totale dienstenomzet uit de Nederlandse telecommarkt. De omzet van VodafoneZiggo steeg in 2021 met 1,2 procent, maar het aandeel van VodafoneZiggo in de totale dienstenomzet nam sterker toe door een omzetdaling van 52 miljoen euro bij KPN. Daardoor daalde het aandeel van KPN in de totale dienstenomzet naar 35,4 procent. T-Mobile heeft zijn aandeel in de totale marktomzet in 2021 weten te vergroten naar 16,1 procent. De groei komt voor het grootste deel door de overname van van Simpel, naast organische groei van de vaste consumentenomzet.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Telecom is van cruciaal belang voor het Nederlandse bedrijfsleven. Niet alleen met het oog op communicatie en internet onderweg, maar ook met het oog op thuiswerken. Mobiel is opnieuw het grootste segment, terwijl het breedbandsegment het snelst is gegroeid. De eerdere krimp in het zakelijk segment die we in 2020 nog zagen, is afgelopen jaar omgezet naar groei.”

Gerelateerd nieuws