Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

BT Group schrapt komende zeven jaar 40 procent personeelsbestand

22 mei 2023

De Britse telecom operator BT Group gaat tot 2030 zo’n 55.000 banen schrappen, ongeveer 40% van zijn personeelsbestand. Er zullen minder mensen nodig zijn doordat de omvangrijke uitrol van het glasvezelnetwerk nagenoeg is voltooid en door nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI). Het doel is om vanaf eind 2025 jaarlijks drie miljard pond te besparen ten opzichte van het uitgavenpatroon van het bedrijf in 2020.

‘De nieuwe BT Group wordt een slankere business met een betere toekomst,’ aldus topman Philip Jansen donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. In het jaar tot 31 maart boekte het voormalige British Telecom een 5% hoger winst tot £7,9 mrd. Dit is de eerste winstgroei in zes jaar.
in 2022 werd een omzet van 20,8 miljard pond en een winst van 1,3 miljard pond behaald. Toch waren beleggers op de Londense beurs niet blij met het nieuws. Tegen de stroom in kelderde het aandeel de afgelopen dagen.

Geen verrassing
Jansen zei dat na voltooiing van het glasvezelnetwerk, de digitalisering van werkprocessen en toepassing van AI zijn bedrijf straks met een veel kleiner personeelsbestand door kan. Het aantal werkenden (inclusief zo’n 30.000 ingehuurde zelfstandigen) zal afnemen van 130.000 naar 75.000 tot 90.000. Die afslankingsoperatie moet in 2030 zijn afgerond.

‘Het is een doorlopend programma (van ontslagen) dat in vijf tot zeven jaar afgerond zal worden,’ aldus Jansen. Volgens de bonden komt de banenkrimp niet als een verrassing gegeven de voortschrijdende technologische vernieuwingen. Wel pleiten zij voor het geven van prioriteit aan vaste banen boven zzp-contracten. BT-concurrent Vodafone zei eerder deze week 11.000 banen te gaan schrappen.

Bij glasvezel zullen er zo’n 10.000 minder netwerkingenieurs nodig zijn, verwacht Jansen, terwijl AI nog eens 10.000 banen zal vervangen. Kunstmatige intelligentie zal onder meer worden ingezet in de klantenservice en voor nieuwe bedrijfstoepassingen.

Gerelateerd nieuws