Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

‘BTG Building Bridges in a Connected Society’; BTG inspireert ruim 100 bezoekers

4 nov 2021

Het BTG Business Event kende ook dit jaar weer een uitgebreid en zeer boeiend programma. Vanaf de start van het programma tot en met de avond, wisten de diverse sprekers de bezoekers geboeid en geïnteresseerd te houden, zodat iedereen vol inspiratie en energie huiswaarts ging.

BTG organiseert sinds jaar en dag het BTG In Business Event bij Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Volgens de maatregelen van COVID-19 werd rekening gehouden met ongeveer 100 deelnemers voor zowel het dag- als het avondprogramma. Een even zo groot aantal mensen volgde vanuit huis de professioneel verzorgde livestream. Het aangeboden programma bevatte verrassende elementen. Danny Frietman opende deze zeer indrukwekkende dag als moderator, samen met BTG-voorzitter Eric Reij en CEO Petra Claessen. Daarna was het woord aan Pieter van den Hoogenband.

De ex-topzwemmer had een zeer gepassioneerde bijdrage over zijn eigen topsportcarrière. Tevens stond hij stil bij het Olympische succes van afgelopen zomer waar hij als Chef de Mission een zeer belangrijk aandeel in had. Veel van de lessen die hij in de sport leerde, zijn goed door te vertalen naar het bedrijfsleven. Tijdens zijn zwemcarrière verzamelde Van den Hoogenband al op jonge leeftijd een team van experts om zich heen. Hij haalde een Afrikaans gezegde aan, dat Petra Claessen toevalligerwijs ook vaak gebruikt: “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”

Als Chef de Mission van de laatste Olympische Spelen leerde Van den Hoogenband onder meer hoe belangrijk het is om tegenslagen of veranderende omstandigheden snel te accepteren, je aan te passen aan de situatie en weer door te gaan. Het samen vieren van successen, om bij elkaar het vuurtje aan te wakkeren, was ook één van de geheimen van de succesvolle Olympische ploeg.

Metaverse
Alex Dowdalls van AXVECO ging als volgende keynote in op thema’s als blockchain, AI en Cybersecurity. Hij gaf aan dat we aan het begin staan van een vierde revolutie, de AI-revolutie. Daarbij draait alles om data. “Bedrijven die dat goed oppakken, kunnen slimme proposities maken richting hun klanten. Bijvoorbeeld, omdat ze hun klant écht kennen, dankzij die data.”

Maar het gaat niet alleen om de data, maar ook om de metadata, dus de data over de data. Dowdalls vertelde over de recent populaire term ‘metaverse’, onder meer gebruikt door Mark Zuckerberg toen hij zijn bedrijf Facebook omdoopte tot Meta. “De metaverse draait om het maken van digital twins, niet op micro- maar op macroniveau. Je spiegelt de werkelijkheid en verbindt vervolgens alles aan elkaar.” Volgens Dowdalls is dat een heel interessante ontwikkeling die veel kansen biedt: offline en online vloeien naadloos in elkaar over.

Aan de paneldiscussie die daarop volgde over ‘Cyberkwetsbaarheid in een metaverse society’ namen naast Petra Claessen (CEO BTG) en Alex Dowdalls (AXVECO) ook Jeroen Kasbergen (Digital Trust Center), Elserike Looije (Nationaal Cyber Security Centrum), Ingeborg Jansen (Security Delta) en Erik Jonkman (advocatenkantoor CMS Nederland) deel. Jansen: “We moeten de kansen pakken die metaverse ons biedt, maar wel op een veilige manier.” Ook werd benadrukt dat de overheid en brancheverenigingen zoals BTG een grotere rol moeten spelen. Daarnaast moeten aanvallen ertoe leiden dat anderen daar weer lessen uit kunnen trekken.
Meer bewustwording is ook cruciaal. Kasbergen: “Waarom doen we wel een slot op de voordeur en sluiten we een brandverzekering af, maar denken we niet goed na hoe we onze IT-systemen beschermen?”

Women in Tech
Het middagprogramma werd afgetrapt door Petra Claessen samen met Danny Frietman. Ook was er een moment om de rol van iPoort toe te lichten waar Petra Claessen voorzitter van is. Voormalig voorzitter Frits Bussemaker (nu voorzitter Raad van Advies iPoort) gaf weer waar iPoort voor staat. Daarna volgde meer informatie over de grote rol die BTG gaat spelen tijdens de Smart City Expo in Barcelona en het feit dat dochterbedrijf TGG vanaf volgend jaar BTG Services gaat heten, om te benadrukken dat het tegenwoordig meer gaat om professionele service te kunnen bieden dan het zijn van een inkooporganisatie.

Een ander initiatief waar Claessen zich hard voor maakt is Women in Tech. In een fire-side waar Danny Frietman de lead had, gingen Lenneke de Voogd (Do IoT Fieldlab van de TU Delft), Leonie van den Beuken (Amsterdam Smart City) en Petra Claessen (initiatiefnemer van BTG Women in Tech) in op het belang van vrouwen in de technologie, maar ook op hun zeer boeiende eigen werkzaamheden. Claessen zelf benadrukte hoe belangrijk het is dat er meer vrouwen in de techniek komen en dat vooral de koppeling met het onderwijs daarbij cruciaal is. Daar waren De Voogd en Van den Beuken het helemaal mee eens. “Dat begint al vanaf een jaar of tien, de basisschool dus”, zei Van den Beuken. “Dan moeten we meisjes al interesseren voor techniek.”

Vervolgens volgden er in totaal negen pitches voor de drie BTG ICT/Telecom Awards. De bekendmaking van de uiteindelijke winnaars volgde later op de dag. De drie BTG ICT/Telecom Awards werden uitgereikt aan Young ICT Professional in de categorie Gebruikers, Young ICT Professional in de categorie Leveranciers en de ICT/Telecom-manager van het jaar. Negen goed gepresenteerde en interessante projecten en oplossingen passeerden de revue.

Grote namen
De laatste keynote van het dagprogramma was Klaas Dijkhoff. De voormalig fractievoorzitter van de VVD heeft nu een eigen adviesbureau met de naam SUE & The Alchemists. Hij specialiseert zich daarmee in het proces van het maken van beslissingen en de vraag hoe gedrag kan worden beïnvloed. Dat vertaalde hij in zijn boeiende presentatie onder meer naar IT-topics zoals cyber security, dat hij liever cyber safety zou willen noemen. Het is volgens Dijkhoff vooral belangrijk dat je het mensen makkelijker maakt om het gewenste gedrag te vertonen, omdat ze van nature passief zijn. Ook sociale bevestiging is heel belangrijk. Daarnaast moeten mensen het gevoel hebben dat ze keuzevrijheid hebben.

Tijdens het avondprogramma werd door de deelnemers gebruik gemaakt van een voortreffelijk diner. Ook werden de drie winnaars van de BTG ICT/Telecom Award bekend gemaakt. Martijn Hendriks van de Belastingdienst werd winnaar van de BTG Award voor ICT/Telecom Manager van het jaar, Maarten Sukel van de Gemeente Amsterdam won de Award voor Young ICT Professional in de categorie Gebruikers en Wikke Alphenaar van YSE voor Young ICT Professional in de categorie Leveranciers.

De laatste spreker van de dag was opnieuw een bekende naam. Diederik Gommers, hoofd Intensive Care van het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, werd een landelijke bekendheid tijdens de coronapandemie. Tijdens zijn presentatie ging hij in op het belang van digitale innovatie in de zorg. De sector moet digitaal gaan samenwerken, zo was zijn centrale boodschap. Iets dat BTG, dat zeer actief is in de zorgsector, onderschrijft. ‘Building bridges in a connected society’, daar maakt BTG zich hard voor, net als Gommers en veel andere sprekers.
De dag werd samengevat door Danny Frietman en Petra Claessen. Vol lof over de inhoudelijke bijdragen van de sprekers, van de diverse panelsessies, de pitches van de genomineerden, de professionele organisatie van zowel Huis ter Duin, Bazelmans (beeld en geluid) als vanuit het kantoor BTG zelf (Arianne Rutgers) werd dit zeer geslaagde BTG In Business Event afgesloten.

Op naar de volgende kansen en uitdagingen: ‘BTG Building Bridges in a Connected Society.’

Gerelateerd nieuws