Tijdens een kennissessie met meerdere zorgorganisaties heeft BTG, de branchevereniging voor ICT en telecom, zich geprofileerd als dé partij die zich inzet voor een meer professionele indoorconnectiviteit in de zorg. Er werd gesproken over de toekomst van indoorcoverage en hoe zorginstellingen daar het beste op in kunnen spelen. BTG gaat zorginstellingen rondom dit onderwerp ook vertegenwoordigen richting het ministerie van EZK.
In de sessie ging het onder meer over de technische roadmap van indoorcoverage in de zorgsector en de investeringen die nodig zijn. Eric Reij, voorzitter van BTG en tevens telecommanager van het Erasmus MC, vindt het onderwerp van groot belang. “Ook in de zorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van mobiele devices. Dat vereist een goede indoordekking. Hetzelfde geldt voor het C2000-signaal. Daarnaast wordt er vaak nog een ander signaal naar het DAS gestuurd, zoals bijvoorbeeld het portofonie-signaal.”
Omdat projecten rond indoorcoverage vaak lang duren is het goed om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen van vandaag en morgen, zoals 5G, 6G en Wifi 6 en 7. Ook is het belangrijk om kennis te hebben over het toekomstig uitfaseren van bestaande technologieën, zoals 2G, 3G, 4G en C2000. Tijdens de sessie werd daarom een roadmap tot 2037 geschetst. “Die roadmap is erg belangrijk bij de keuze voor bepaalde investeringen”, aldus Reij.
De tijdlijn werd behandeld door Martin Standaart, voorzitter van de BTG Expertgroep Indoordekking. Hij gaf de aanwezigen ook tips over hun kritische infrastructuren, en hoe ze om moeten gaan met passieve en actieve DAS.
Vervolgstappen
BTG zet de komende tijd meerdere vervolgstappen. Het wil onder meer een gesprekspartner zijn voor zorginstellingen als het gaat om indoordekking-oplossingen. BTG richt daarom een peergroup op, specifiek voor de zorg. Petra Claessen, de CEO van BTG en TGG, gaat daarnaast met partijen uit de zorg meer inhoud geven aan de discussie die nu is opgestart. “Met onze serviceorganisatie TGG gaan we – in hechte samenwerking met solution partners – producten en diensten ontwikkelen om onze leden op dit vlak te ondersteunen. Samen willen we marktimperfecties oplossen”, zegt Claessen. BTG is een vaste partner aan tafel bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om onder andere te discussiëren over de huidige technologieën. Claessen: “We willen met BTG meer duidelijkheid over de tijdlijn en de uitfasering van de huidige technologieën en zullen in sommige gevallen vragen om uitstel. Dat stellen we gefundeerd en onderbouwd namens de zorgsector aan de orde. We gaan zorgorganisaties dus ook nadrukkelijk vertegenwoordigen in Den Haag. Ook belangenbehartiging voor bestaande technologieën en innovaties staan hoog op onze agenda. De peergroup ‘BTG & Gezondheidzorg’ komt er zo spoedig mogelijk aan!”