Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

BTG Partner Axians; Duurzamesamenwerking in een snel veranderende telecom wereld.

28 feb 2023

BTG en Axians gaan samen al heel lang terug. Onder de oude naam Koning & Hartman werden in het verleden met BTG regelmatig bijeenkomsten georganiseerd en op allerlei andere manieren samengewerkt. Zo was Axians intensief betrokken bij de door BTG geïnitieerde Standaard voor multi-operator Indoordekking. We spreken twee oudgedienden bij Axians, Sebnem Unal en John Kroon, die BTG al heel lang kennen. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. 

Kroon is sinds een jaar aan boord bij Axians om de business unit Telecom Public aan te sturen. Hij werkte in de jaren 90 al eerder voor Koning & Hartman. Na omzwervingen in de energie- en telecomsector, nationaal en internationaal, keerde hij er eind vorig jaar weer terug. “Het voelde als een warm bad, zowel qua mensen als organisatie. En BTG kwam zowel in Sebnem’s als mijn carrière telkens in beeld.” Bij Sebnem gaat dat nog terug naar haar Siemens tijd.  

Onder de vlag van Axians 

De meeste mensen binnen BTG kennen Axians vooral onder de naam Koning & Hartman. Maar in 2019 werd de telecommunicatiespecialist overgenomen door VINCI energies, de Franse moedermaatschappij van Axians. Sinds januari 2022 voert Koning & Hartman dan ook de naam Axians, de ICT-tak van het wereldwijd actieve VINCI Energies.  

Axians omschrijft zichzelf als ‘de meest veelzijdige specialist in digitale transformatie’. Sebnem: ”De kracht zit hem in de jarenlange ervaring en kennis in missie kritische communicatie van Koning & Hartman, gekoppeld aan the best of ICT with a human touch van Axians, een sterk merk in de IT. In de basis zijn we een system-integrator, onderdeel van een veel groter geheel dat zich beweegt in een aantal marktsegmenten en allerlei technologie expertise gebieden. VINCI Energies Nederland. Die gaat in Nederland met verschillende merken naar de markt. Op basis van twee hoofdzaken; energietransitie en digitale transformatie. De merken in Nederland zijn met name Omexom (energietransitie), Actemium (industriële automatisering) en Axians, het merk voor ICT-oplossingen en diensten. VINCI bedrijven onderscheiden zich ook doordat ze werken in marktgerichte, kleinschalige business units, die hierdoor dicht op de markt zitten en snel en flexibel kunnen opereren. Bijzonder is dat Axians buiten Nederland al veel telecom-expertise had, maar in Nederland nog niet. Vandaar de overname van Koning & Hartman in 2019. 

Missie- en businesskritische connectiviteit 

Binnen Axians zijn twee business units vanuit K&H vorig jaar opgesplitst naar drie; Telecom Enterprise, Telecom Public en Telecom Operators . Voor de Telecom Public  unit is John verantwoordelijk. “De insteek daarbij was om goed aan te sluiten bij de transitie van de technologie push naar het begrijpen van de business processen van de klant en daarvoor de juiste oplossingen aanbieden.” Sebnem: “Vanuit die klantgerichte expertisegebieden koppelen we onze specialismen, zoals private mobile networks/radio, 5G, voice recording en compliance en unified communications. En dat ondersteunt vanuit het field service team van 120 mensen in het veld en het remote service center, waarmee we 24/7 aan de klant verbonden zijn. We kunnen ook specialismen inbrengen uit andere geledingen van Axians, zoals networking of security. Ik sprak onlangs een klant die zei dat hem opviel dat er van ons altijd de juiste mensen bij hem aan tafel zaten. Daardoor konden we altijd snel schakelen op de probleemstelling.” 

Expertise cruciaal 

Het hebben van de juiste expertise wordt voor het optimaal realiseren van projecten steeds belangrijker. Sebnem: “Voor een specialist als Axians is het al lastig om de juiste kennis in huis te halen en te houden. De ICT-behoefte van de klant wordt ook steeds complexer en geavanceerder. Dat is voor een klant intern meestal niet te organiseren, zeker door de krapte op de arbeidsmarkt. Dan kun je het bij ons uitbesteden met een connectiviteitsabonnement, met een single point of contact binnen Axians. Zo nemen we de zorgen bij de klant weg.” 

“Samen met de netwerkspecialisten van IT leggen we een snelweg aan voor de infrastructuur van onze klanten”, vervolgt ze. “We zijn actief op veel plaatsen waar je ons niet kunt zien. Bijvoorbeeld als een private netwerk of indoordekking vereist is waardoor UC als applicatie daar ingezet kan worden.  

John: “Men noemt ons ook wel eens de loodgieters van het internet. Onzichtbaar zorgen we ervoor dat het altijd werkt. Of het nu gaat om patiëntendata, alarmering, IoT of UC. Voor klanten gaat het om optimale bereikbaarheid.” 

Steeds meer om data 

In de toekomst zal er een verschuiving plaatsvinden, ziet John. Nu gaat het nog veelal om UC en optimale telefonische bereikbaarheid. Maar als je dieper kijkt, gaat het straks meer om het goed afleveren van data, waaronder spraak. Eén keer een alarm dat niet doorkomt, kan het verschil maken tussen leven en dood. We zetten in op een infrastructuur, waarop de klant kan vertrouwen.”  

Waarbij redundantie steeds belangrijker wordt, stelt Sebnem. “de vaste telefoon verdwijnt op steeds meer plaatsen, ook in het ziekenhuis en bij de politie. En als we naar 5G gaan, zal het nog drukker worden, met meer frequenties, meer antennepunten. Daarbij zijn we niet meer bereid om in een gebouw even naar het raam te lopen voor optimaal bereik. Wat wij bieden, is dan ook een abonnement op connectiviteit.” 

Samenwerking BTG 

Zoals in het begin gezegd, trekken Axians en BTG al heel lang samen op. John: “Ik was in 1996 al betrokken bij de BTG. En nu ook weer als gesprekspartner vanuit Axians, samen met Sebnem. Dat voelt als thuiskomen. Sebnem: “Koning & Hartman is altijd een belangrijke partner van BTG geweest. John: “Toen ik vorig jaar  bij Axians kwam, heb ik gelijk een afspraak gemaakt met Petra en Arianne van de BTG. Om te kijken hoe we de samenwerking weer vorm kunnen geven en de inspiratierol weer op ons kunnen nemen. Inmiddels zijn we een jaar verder en is de samenwerking verder gegroeid.” Een van de activiteiten die op de planning staat, zijn inspiratiesessies voor CIO’s, met bijvoorbeeld een hoogleraar of een expert op het gebied van neuromarketing.  

John: “BTG heeft een unieke positie als schakel tussen bedrijfsleven en overheid. Daarin behartigt het de belangen van de leden, het kan de link leggen tussen wat de aanbieders kunnen leveren en binnen welk politiek kader dat kan. Je hebt een sterke partij nodig om voor de leden én voor de sector de beste voorwaarden te realiseren. En jazeker, ook het netwerken is belangrijk. De bijeenkomsten van BTG zijn altijd goed georganiseerd. Je bent daar in goed gezelschap met gelijkgestemden.”  

John ziet de laatste tijd de aandacht voor private LTE sterk toenemen. “We staan aan de vooravond van een enorme ‘boom’ dankzij 5G. Het is zaak om, samen met BTG, de politiek aan te spreken om tempo te maken. “ 

Gerelateerd nieuws