Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
In de gisteren tijdens Prinsjesdag gepresenteerde beleidsplannen van het nieuwe kabinet Schoof is er meer ruimte en aandacht voor ondernemers, maar nog te weinig focus op innovatie en de rol van digitalisering. Daarbij vormen de forse bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs op termijn een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen. En dat terwijl het kabinet de ambitie heeft om als kenniseconomie om tot de top 5-landen te behoren met een goede concurrentiepositie. Daarvoor is meer aandacht voor innovatie cruciaal. BTG pleit daarom onverminderd voor het aanstellen van een minister voor Digitale Zaken!
Tijdens de Troonrede benadrukte Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander het volgende: de digitale wereld is niet alleen een kans, maar ook een bedreiging. Cyberaanvallen, desinformatie en de verwevenheid van nationale en internationale veiligheid vragen om een stevige digitale strategie. Uitzonderlijk genoeg, wordt in de Miljoenennota voor 2025 onderwerpen als digitale veiligheid en cybersecurity niet genoemd. Uitdagingen zoals toenemende complexiteit, afhankelijkheid en kwetsbaarheid nemen snel toe, dus daarop doorpakken is BTG van mening. Gezien het gevaar hiervan voor de vitale infrastructuur – zoals het internet, de elektriciteits- en drinkwatervoorziening en de continuïteit van (lucht)havens – is het essentieel dat cybersecurity een van de prioriteiten wordt van kabinet-Schoof.
Daarnaast zijn er volop kansen om technologie in te zetten om de digitale transformatie te versnellen en Nederland weer in de top van het wereldwijde digitale domein te plaatsen.
Petra Claessen, voorzitter BTG: “We hebben in het verleden herhaaldelijk gepleit voor de aanstelling van een minister voor Digitale Zaken, niet alleen om digitale bedreigingen te bestrijden, maar vooral ook om de rol van Nederland als innovator te versterken. Deze Miljoenennota laat opnieuw zien dat de focus hiervoor vanuit de huidige ministeries tekortschiet. Hoewel het kabinet digitalisering als oplossing ziet voor het verhogen van arbeidsproductiviteit, zoals in de zorg, blijft dit een té beperkte visie om de volledige potentie van technologie en digitalisering te benutten en versnellen.”
Zoals aangegeven stimuleert het nieuwe kabinet met haar op Prinsjesdag gemaakte aankondigingen het ondernemersklimaat in ons land. Men ziet dat we als land het geld eerst moeten verdienen voordat we het kunnen uitgeven. Dat vertaalt zich onder meer in een voorspelbaar en stabiel fiscaal beleid, zodat bedrijven kunnen investeren. Het kabinet draait maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting, de tariefverhoging box 2 en de verdere versobering van de expatregeling. Hiermee komt in 2025 (voorlopig) een eind aan het stapelen van lasten voor bedrijven van de laatste jaren.
Daarnaast investeert de overheid in innovatie. Zo komt er €900 miljoen additioneel kapitaal voor Invest-NL. €600 miljoen daarvan is bedoeld als versterking van het kernkapitaal om ook de komende jaren te blijven investeren in de opschaling van veelbelovende startups en projecten die Nederland duurzamer en innovatiever maken.
Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken: “We hebben een nieuwe begroting die ondernemers helpt om te doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Lastenverlichtingen zijn doorgevoerd en verzwaringen afgewend. Daarmee laat het kabinet daadwerkelijk zien grote waardering te hebben voor het bedrijfsleven, van mkb tot grootbedrijf. Op Prinsjesdag kiest het kabinet ervoor om in 2025 en daarna extra te investeren in innovatie, strategische technologieën en digitalisering. Ook steunen we het ondernemingsklimaat en de arbeidsproductiviteit. Bovendien draaien we eerder voorgenomen versoberingen van fiscale regelingen voor ondernemers grotendeels of geheel terug.
Het is nodig om het bedrijfsleven te versterken. Nederland moet immers meer doen met minder mensen. Daarom zijn investeringen in kennis, technologie en innovatie cruciaal. Het kabinet wil dat in 2030, 3% van het bruto binnenlands product (bbp) wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling. Als dé Branchevereniging voor IT & Communicatie Technologie, vindt BTG dat we nu stevig moeten doorpakken dit in gezamenlijkheid vanuit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap; de triple helix aanpak! BTG Bilding Bridges; wij zijn er gereed voor!”