Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Demissionair minister Micky Adriaansens (EZK) heeft deze week de Tweede Kamer, mede namens de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Infrastructuur en Waterstaat, het Actieplan Duurzame Digitalisering aangeboden. Hiermee wordt invulling gegeven aan de breed gedragen motie van het Tweede Kamer lid Barbara Kathmann over een integrale aanpak voor duurzame digitalisering en antwoorden gegeven op Kamervragen bij een debat hierover eerder dit jaar. Daarnaast is het volgens de minister een reactie op het manifest van de Nationale Coalitie voor Duurzame Digitalisering (NCDD) dat in het najaar van 2022 door haar in ontvangst is genomen en dat wijst op een aantal knelpunten voor duurzame digitalisering.
BTG was een van de ondertekenaars van dat manifest en is een van de drijvende krachten achter het thema duurzame digitalisering. Petra Claessen, voorzitter BTG: “Samen met een aantal partijen hebben we indertijd via het manifest aangedrongen op actie. Er is nog veel werk te verzetten op weg naar een volwaardige sustainable society. Het vereist concrete acties en dit Actieplan van de overheid is een goede stap. BTG wil in afstemming met alle betrokkenen en vanuit haar leden en leveranciers hier een centrale rol in spelen. Dat doen we door de dialoog aan te gaan met de overheid, de politiek, het bedrijfsleven, de wetenschap. En ook via onze programma’s en expertgroepen, zoals rond ‘Smart Society’ en bijvoorbeeld vanuit onze bijdrage aan de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering. Niet voor niks vanuit ons jaarthema: ‘BTG, Building Bridges to a Sustainable Society’.”
Het actieplan van de minister kent twee doelen; (1) de digitale sector verduurzamen en (2) digitalisering inzetten voor verduurzaming, en bouwt daarmee voort op de twee onderzoeken die in november 2023 met de Kamer gedeeld zijn. Voor deze doelen zijn acties vastgelegd voor de eerste periode van het actieplan tot eind 2025. Hier is samen met een interdepartementale werkgroep (bestaande uit de ministeries van EZK, BZK, IenW en LNV) en de NCDD invulling aan gegeven. Wat het eerste betreft gaat het om onder meer om 3 actielijnen, in op de verdere verduurzaming van de digitale sector door voor 2030 de uitstoot van de digitale sector substantieel te willen verminderen en het waar mogelijk beperken van de uitstoot:
a. De digitale infrastructuur verder verduurzamen.
b. De levenscyclus van eindgebruikersapparaten verduurzamen.
c. De rijksoverheids-ICT te verduurzamen.
Hierbij wordt gekeken naar de hardware, de software en het gebruik van ICT. Zo sluiten de doelen integraal aan op de onderdelen van de digitale sector waar de meeste winst voor verduurzaming te behalen valt.
Het actieplan bevat relevante acties die al lopen of die nu al ondernomen kunnen worden zonder dat daar nieuw beleid, extra capaciteit of extra middelen voor nodig zijn. In het najaar van 2025 wordt dit actieplan geëvalueerd en op basis van de evaluatie zal een vervolg worden opgesteld en aan de Tweede Kamer worden gestuurd. Over acties waar wel nieuw beleid en nieuwe middelen voor nodig zijn, zal door het nieuwe kabinet besloten moeten worden. Bij de evaluatie van dit actieplan kan het nieuwe kabinet ook besluiten of er meer kwantitatieve doelen aan dit actieplan kunnen worden gekoppeld.
Minister Andriaansens tot slot: “Graag benadruk ik dat dit een maatschappelijk en interdepartementaal breed gedragen actieplan is dat een grote hoeveelheid activiteiten op het gebied van duurzame digitalisering, zowel binnen als buiten de overheid, bij elkaar brengt en verder brengt.”