Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De Corona-crisis heeft duidelijk gemaakt dat Nederland sterk afhankelijk is van zijn digitale infrastructuur. Tegelijkertijd constateren wij als BTG dat de kwaliteit van onze infrastructuur flink onder druk staat. Internationale internetkabels die voorheen steevast in Nederland aan land kwamen, vinden steeds vaker hun weg naar andere landen. Gemeentelijke overheden scherpen hun beleid rond vestiging van datacenters verder aan, waardoor groei steeds lastiger wordt. Gebrek aan stroom dwingt bedrijven uit te wijken naar andere locaties dan zij in eerste instantie prefereren. De migratie van onze mobiele infrastructuur naar 5G moet in feite nog op gang komen, waar andere landen al veel verder zijn. De ICT-arbeidsmarkt in en om Amsterdam is door de lockdown veel zwaarder getroffen dan regio’s als Londen of Berlijn. En dan gaat de onderliggende infrastructuur voor GAIA-X ook nog eens naar België.
Voor BTG is duidelijk: wil Nederland zijn toonaangevende positie behouden, dan is snel actie nodig. BTG wil daarom een deltaplan voor de digitale infrastructuur van ons land opstellen, samen met een aantal belangen- en brancheverenigingen en de overheid. We willen af van de versnippering en juist tot een integrale aanpak komen. Want het gaat niet enkel om zeekabels. Of alleen om het oplossen van knelpunten in het elektriciteitsnetwerk. We hebben te maken met een groot aantal problemen die in onderlinge samenhang opgelost moeten worden. Doen we dat niet dan is ons land zijn digitale koppositie straks kwijt. Tijd dus voor een deltaplan.