Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

‘Building Bridges to a Sustainable Society’

16 jul 2024

Het zal u ongetwijfeld opvallen: duurzame digitalisering staat bij BTG in 2024 hoog op de agenda. BTG participeert daartoe actief in het Koepelberaad van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering, een platform gecreëerd van, voor en door bedrijven, organisaties en de overheid om gezamenlijk te discussiëren over de digitale toekomst. Aandachtspunten zijn onder meer duurzame IT architectuur, duurzame IT inkoop en technische innovaties in het digitale systeem. Dit BTG magazine weerspiegelt dit engagement met duurzaamheid. Zie hiertoe het artikel in deze uitgave over de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering en over de Green Innovation Hub (GIH), waar BTG ook actief bij betrokken is.

Er is nog veel werk te verzetten op weg naar een volwaardige sustainable society. Het vereist concrete acties, zowel van de overheid als van het bedrijfsleven. Internationaal is er al het nodige in gang gezet, ook op het vlak van Europese richtlijnen. Vanaf 2024 moeten alle bedrijven en grote ondernemingen verplicht verslag uitbrengen over hun duurzaamheidsbeleid en prestaties. Dit is het gevolg van de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).  

In de CSRD staan drie aandachtsgebieden centraal:  Environment (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuurlijk), ook wel ESG’s genoemd. Gemeenten krijgen hiermee ook te maken, vandaar dat onze Expertgroep “Smart Society” dit item ook borgt in haar programma aanpak “ESG Digital.” 

In dit BTG Magazine vertelt transitie- en duurzamheidsexpert Jan Rotmans over de boeiende transitie, die hij typeert als de digitale en duurzame revolutie. 

Naast duurzame digitalisering blijven  ook dit jaar connectiviteit, data-driven, 5G, 6G and private networks essentiële thema’s voor BTG. Digitale  transformatie, AI, cybersecurity, en Smart Society blijft hoog op de agenda staan, hetgeen resulteert in het jaarthema:   

“BTG, Building Bridges to a Sustainable Society.” 

BTG bouwt al bijna 40 jaar bruggen tussen vraag & aanbod. In co-creatie verbinden we dagelijks de vraag vanuit onze Gebruikers (Leden) en spelen deze door naar onze Solution Partners (Leveranciers), die marktimperfecties oplossen.  De behartiging van de belangen van onze Leden staat steeds centraal in dit enerverende tijdsgewricht met talrijke innovaties en de kansen en bedreigingen, die dit met zich meebrengt.     

In samenwerking vanuit co-creatie met tal van partijen zoals de Tech Denk Tank waarin acht branches verankerd zijn, hebben we eind 2023 een Manifest Duurzame Infrastructuur/Digitalisering aangereikt bij inmiddels demissionair Minister van EZK, Micky Adriaansens.  Door het aanzwengelen van het Nationale Debat over Digitalisering streven we naar een meer duurzame en welvarende samenleving. 

Sinds het najaar van 2023 werkt BTG nauw samen met EUWENA, European Users Wireless Enterprise Network Association, waar BTG de rol van VicePresident op zich neemt. Ook hebben we binnen BTG de INTUG, the International Telecom User Group, geborgd, waar BTG het voorzitterschap voert. Deze organisaties vormen, samen met onze BTG Expertgroep KMBG, de brugfunctie naar Mission Critical & Business Critical, zowel nationaal als internationaal.  

Het moge duidelijk zijn, in onze samenwerkingsverbanden internationaal en nationaal met overheid, bedrijfsleven en onze Expertgroepen, stimuleren we de dialoog om duurzame digitalisering stevig op de kaart te zetten en vooral te houden.  

Heel veel dank voor julie aandacht, inbreng en inspiratie.  

Vanuit BTG Bestuur, Ledenraad en ons Team, wensen we jullie een mooie zomer 2024 toe.  

Uiteraard tot ziens op onze bijeenkomsten!  

Petra Claessen, voorzitter BTG 

Gerelateerd nieuws