Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

CapGemini waarschuwt voor digitale kloof

18 mei 2020

Het CapGemini Research Institute waarschuwt in een recent uitgebracht rapport voor de groeiende digitale kloof tussen online en offline burgers. Er is volgens het instituut een dringende noodzaak om de scherpe digitale ongelijkheid tussen verschillende burgers aan te pakken.

Deze ongelijkheid is verder verscherpt door de coronacrisis. Het instituut heeft 1.304 mensen geïnterviewd die geen toegang hebben tot online diensten. Armoede blijkt de belangrijkste reden te zijn voor offline leven, namelijk 69 procent.

Bijna 40 procent offline vanwege kosten

Bijna 40 procent van de offline burgers die in armoede leven, hebben nooit gebruik gemaakt van het internet vanwege de kosten, aldus CapGemini. De leeftijdsgroep met het hoogste aandeel offline in de steekproef is die tussen 18 en 36 jaar oud (43 procent). De complexiteit van het gebruik van internet (36 procent) en een vermeend ‘gebrek aan belangstelling’ als gevolg van angst (38 procent) werd ook door bepaalde segmenten van de offline-bevolking aangehaald.

Toegang tot kritieke diensten mogelijk maken

Ongeacht de reden betekent het dat mensen geen toegang hebben tot openbare diensten, zoals kritieke informatie over de gezondheidszorg, nu overheden steeds vaker overgaan op online middelen. De publieke en private sector moeten in actie komen om de toegang tot kritieke diensten mogelijk te maken, sociale uitsluiting aan te pakken en carrièremobiliteit ook voor de offline bevolking mogelijk te maken, stelt CapGemini.

Gerelateerd nieuws