De coronapandemie betekende voor veel bedrijven een razendsnelle overstap naar thuiswerken. Nu we langzaamaan weer vooruit kunnen kijken, neigt de meerderheid van de bedrijven (56%) naar een bepaalde vorm van hybride werken. Onder grote bedrijven met meer dan 10.000 werknemers is dit maar liefst 77%. Binnen het hybride werkmodel houdt het kantoor een prominente positie: bijna 80% van de bedrijven verwacht dat het werk voor minstens de helft van de tijd op kantoor wordt uitgevoerd.
Dit blijkt uit onderzoek naar het sentiment onder kantoorgebruikers uit de zomer 2021 internationaal vastgoedadviseur CBRE. Het onderzoek wijst uit dat de belangrijkste factoren die de toegevoegde waarde van het kantoor bepalen samenwerking (81%), medewerkersbetrokkenheid (50%) en een sterke bedrijfscultuur (39%) zijn. Om de overgang naar hybride werken succesvol te laten verlopen, is technologie cruciaal. Verbeterde videoconferentiesystemen (67%), smart gebouwsystemen en -sensoren (31%) en monitoring van de luchtkwaliteit (25%) noemt CBRE hierbij essentieel.
Succesvolle implementatie berust op vier pijlers
“We hebben internationaal de kansen en uitdagingen van hybride werken in beeld gebracht. Dit resulteert in essentiële aanbevelingen om succesvol samen te werken, op korte en lange termijn. Deze bevindingen hebben we gebundeld in onze recente whitepaper Een nieuwe werkelijkheid: hoe hybride werken de rol van het kantoor blijvend verandert”, vertelt Wouter Oosting, specialist op het gebied van Workplace Strategy & Innovation bij CBRE.
Oosting vervolgt: “Hybride werken gaat veel verder dan mensen laten kiezen tussen thuis of op kantoor werken. Het vraagt om vergaand inzicht in de bedrijfscultuur en in de unieke behoeften en werkstijlen van zowel individuele medewerkers als hele teams. Wij geloven dat een succesvolle implementatie van hybride werken berust op vier pijlers: WAAR, WAT, WIE en HOE. Organisaties zullen moeten bepalen WAAR het werk gedaan kan worden, WAT er te doen valt en welke mate van interactie dat vereist, WIE het werkmodel bepaalt en wie het meest gebaat is bij aanwezigheid op kantoor. En ten slotte de overkoepelende vraag: HOE dragen werkplekken bij aan de bedrijfsdoelstellingen, bedrijfscultuur en onderlinge samenwerking?”.
Gevolgen voor kantoorgebruik
“Aanvankelijk werd verwacht dat hybride werken ervoor zou zorgen dat organisaties minder vraag hebben naar kantoorruimte. Dit blijkt niet het geval te zijn. In ons onderzoek naar het sentiment onder kantoorgebruikers uit 2021, gaf slechts 5% van de organisaties aan de komende drie jaar meer dan 30% kantoorruimte te willen inkrimpen. Steeds meer krijgt het kantoor een ontmoetingsfunctie: het is een werkomgeving die mensen en teams samenbrengt. Deze verschuiving heeft gevolgen voor het kantoordesign, de planning en de gelijkheid tussen fysiek en virtueel aanwezige medewerkers. Organisaties moeten daarom onderscheidende, gebruikersgerichte kantoren bieden, waar medewerkers graag komen werken. Wanneer je het kantoor inricht als dé ideale plek om samen te werken, kun je hybride werken succesvol implementeren,” concludeert Oosting.
Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “De COVID-19 pandemie brengt veel veranderingen teweeg, die lang niet altijd weer verdwijnen. Naar verwachting we na de pandemie dan ook meer thuis- en hybride werken, wat onder meer een blijvende impact heeft op het gebruik van kantoorruimte. Het onderzoek van het CBRE bevestigt dit en geeft aanbevelingen voor het in goede banen leiden van deze nieuwe manier van werken. Denk hierbij aan verbeterde videoconferentiesystemen, smart gebouwsystemen en -sensoren en monitoring van de luchtkwaliteit.”
De whitepaper van CBRE is hier beschikbaar.