Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Cellnex en IP-Connected komen met Private Network as-a-service-oplossing voor de zorg

9 jun 2022

Cellnex Nederland en IP-Connected lanceren gezamenlijk een Private Network as-a-service-oplossing voor de zorg. Bij een Private Network wordt gebruik gemaakt van een apart deel van het frequentiespectrum waardoor er hogere prestaties en garanties mogelijk worden. Met deze oplossing komen beide partijen tegemoet aan de groeiende behoefte aan betrouwbare en veilige telecommunicatienetwerken voor zorgtechnologie.

BTG-lid Cellnex Nederland is onderdeel van Cellnex, Europa’s grootste onafhankelijke telecommunicatie infrastructuur provider. IP-Connected is een zelfstandige aanbieder van data- en telecommunicatienetwerken. Met de nieuwe oplossing spelen beide partijen in op de snel toenemende digitalisering in de gezondheidszorg. Zorgprofessionals, patiënten en bezoekers moeten en willen permanent online zijn, processen en tools worden geautomatiseerd en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van sensoren en domotica. Daarnaast is apparatuur, die regelmatig van kamers en verdiepingen wordt verplaatst, steeds vaker met elkaar verbonden. Om dat allemaal te faciliteren is een zeer goede draadloze communicatie-infrastructuur met gegarandeerde prestaties noodzakelijk.

Voordelen

Een belangrijk onderscheid van een Private LTE Network is dat de continuïteit en beschikbaarheid gegarandeerd kunnen worden. Daarnaast biedt het nog een aantal andere voordelen. Zo is het netwerk schaalbaar en eenvoudig flexibel uit te breiden. Het is ook GDPR compliant: data gaat niet over een publiek netwerk en de privacy van de informatie is daarmee veel beter gewaarborgd. Het is tevens geschikt voor 5G en dus toekomstbestendig.

De nieuwe dienst wordt aangeboden in een As-a-Service model. Dit houdt in dat IP-Connected en Cellnex het volledige project voor hun rekening nemen. Van advies en ontwerp, tot en met implementatie, onderhoud en beheer. Zorgorganisaties kunnen ervoor kiezen om uitsluitend het Private Network af te nemen, voor een vast bedrag per maand. Maar ook een aantal applicaties daar bovenop, zoals bijvoorbeeld telefonie, push-to-talk, IoT-toepassingen zoals dwaalbuttons, storage en backup. Als een klant dat wil, kan de oplossing ook on-premises geleverd worden.

Belangrijke kostenbesparing

Robin Verlangen, Commercial Director bij Cellnex Nederland, is trots: “Cellnex biedt haar klanten toegang tot Europa’s meest uitgebreide netwerk van geavanceerde telecommunicatie-infrastructuur op basis van shared use. Door de bestaande infrastructuur gezamenlijk te benutten kunnen we een belangrijke kostenbesparing voor onze klanten realiseren en dragen we bovendien bij aan een duurzame samenleving. Klanten zien dit terug in het uitermate interessante en kostenefficiënte instapmodel voor Private Network as-a-Service. De samenwerking met IP-Connected is van grote meerwaarde. Met hun uitgebreide kennis van de zorgsector en passie voor (zorg)technologie, bieden zij innovatieve oplossingen, afgestemd op de behoefte van de klant.”

Woonzorginitiatief

Inmiddels hebben meerdere zorginstellingen zich al gemeld voor een dergelijke efficiënte oplossing. Een woonzorginitiatief dat er al gebruik van maakt is Het Vertrouwde Dorp, voor mensen met dementie. Het Vertrouwde Dorp is een eigentijds en onderscheidend alternatief voor het verpleeghuis. Het biedt een uniek woonconcept, waarbij vrijheid, privacy, eigen regie en het welzijn van de bewoners centraal staan, met zorg waar nodig. Het woonzorgcomplex is zo ontworpen en ingericht dat er een veilige woon- en leefomgeving geboden kan worden. Ook het gebruik van slimme zorgdomotica draagt hieraan bij. Omdat met uitsluitend WiFi niet de garantie geboden kon worden dat zorgalarmering op cruciale momenten altijd beschikbaar zou zijn, werd gekozen voor een Private LTE Network voor zorgtechnologie en telefonie.

Johanna Castrop, samen met haar man initiatiefnemer van Het Vetrouwde Dorp, is erg tevreden. “Dankzij IP-Connected en Cellnex hoeven we ons geen zorgen te maken over de digitale infrastructuur. Voor een laag vast bedrag per maand regelen zij verder alles. Het netwerk is ook geschikt voor nieuwe technologie. Omdat IP-Connected en Cellnex veel ervaring hebben in de zorg, kunnen we makkelijk met ze overleggen en krijgen we goed advies, bijvoorbeeld over nieuwe applicaties, die we dan ook weer snel in gebruik kunnen nemen.”

Zorgorganisaties die een vraagstuk hebben op het gebied van connectiviteit, kunnen contact opnemen met Cellnex via 088 205 4400 of contact@cellnextelecom.nl. Van 14 tot en met 16 juni zijn IP-Connected en Cellnex ook aanwezig op de beurs Zorg en ICT, stand A010.

Gerelateerd nieuws