Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Cellnex integreert telecomtorens en -sites van Deutsche Telecom

3 jun 2021

Cellnex en Deutsche Telekom gaan een overeenkomst gesloten waarbij Cellnex Netherlands de 3.150 telecommunicatietorens en -sites van T-Mobile Infra in Nederland integreert. Na groen licht van de Nederlandse mededingingsautoriteit exploiteert Cellnex nu in totaal 4.314 sites in Nederland.

Cellnex en T-Mobile Netherlands ondertekenen ook een langetermijn-leveringscontract van 15 jaar, dat automatisch kan worden verlengd voor periodes van 10 jaar. De overeenkomst omvat ook de uitrol van 180 nieuwe sites. Zodra alle nieuwe sites zijn uitgerold, loopt de geschatte EBITDA-bijdrage van deze transactie aan de Groep op tot circa €63 miljoen (IFRS16), terwijl de Recurring Leveraged Free Cash Flow (RLFCF) met circa €30 miljoen toeneemt.

Cellnex CEO Tobias Martinez: “Deze transactie illustreert de kracht van Cellnex’s relaties met haar klanten. Net zoals we in Zwitserland met Sunrise hebben gedaan, hebben we in Nederland een samenwerking met Deutsche Telekom opgebouwd die ons in staat stelt onze positie als onafhankelijke aanbieder van opstelpunten op de Nederlandse markt te consolideren. Tegelijkertijd, aangezien deze overeenkomst inhoudt dat Cellnex activa verwerft in ruil voor aandelen in onze lokale dochteronderneming, presenteren we de markt een nieuwe groeivorm, één die onze capaciteit om meer projecten aan te nemen vergroot zonder de financiële middelen van de Groep te verbruiken.”

Het DIV-fonds
Deutsche Telekom brengt de activa van T-Mobile Infra (3.150 locaties) met een hypotheek van € 250 miljoen in bij Cellnex Nederland via het nieuw opgerichte DIV-fonds (“Digital Infrastructure Vehicle II SCSp”). Dit fonds krijgt een belang van 38% in Cellnex Netherlands. Als onderdeel van de transactie zegt Cellnex € 200 miljoen toe aan het fonds (DIV), naast een kapitaaltoezegging van ongeveer € 400 miljoen door Deutsche Telekom in de vorm van een inbreng van activa.

Het fonds, dat onafhankelijk wordt beheerd, gaat zoeken naar passende investeringen in Europese digitale infrastructuuractiva zoals glasvezel, torens en datacenters. De investering in Cellnex Nederland is gericht op het creëren van waarde door groei als gevolg van de invoering van 5G en door het realiseren van synergieën als gevolg van de fusie.

Tot slot tekenen Cellnex en DIV een zogenoemde dealflow-overeenkomst, waarbij Cellnex en DIV kunnen samenwerken aan toekomstige transacties in de Europese torensector.

Gerelateerd nieuws