Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Cellnex introduceert nieuwe technologie voor RAN-sharing op MWC

2 mrt 2023

Cellnex Telecom was de afgelopen week als exposant aanwezig tijdens het Mobile World Congress (MWC) 2023. Cellnex presenteert op het MWC zijn “Augmented Towerco” industrieel model, dat zich uitstrekt tot het delen van actieve apparatuur (RAN sharing) en activa naast de zendtoren.

Cellnex is Europa’s grootste exploitant van draadloze telecommunicatie-infrastructuur, aanwezig in 12 landen en met een portfolio van meer dan 135.000 sites – inclusief verwachte uitrol tot 2030. De onderneming was aanwezig met een stand van meer dan 180 m2. Daar toonde het alle connectiviteitsoplossingen die het zijn klanten biedt om hen te begeleiden bij de ontwikkeling, de uitrol, de exploitatie en het onderhoud van alle infrastructuren en activa naast de torens die kunnen worden samengevoegd volgens het neutrale host-model, dat helpt om kosten te besparen, de efficiëntie te verbeteren en duurzaamheid te bevorderen.

Neutrale en gedeelde infrastructuren in Europa

Sinds de beursgang in 2015 heeft Cellnex in Europa een industrieel model ontwikkeld dat neutraliteit en gedeeld gebruik voorstaat, zodat mobiele operators hun operationele kosten kunnen verlagen en hun inspanningen en middelen kunnen kanaliseren om te investeren in de uitrol van nieuwe technologieën en diensten voor hun eindklanten. Als uitgebreide infrastructuurbeheerder ontwikkelt, implementeert en exploiteert Cellnex ook de volledige waardeketen van connectiviteitsinfrastructuren naast de torens, die ook nodig zijn voor de uitrol van nieuwe technologieën zoals 5G.

Een van deze aangrenzende activa is fibre to the tower (FTTT), voor de uitbreiding van de datatransmissiecapaciteit of datacenters en edge computing, die essentieel zijn om de lage latenties (reactietijden) te garanderen die nodig zijn voor kritieke toepassingen en processen. Dit naast de uitbreiding van het beheer van de passieve infrastructuur, in het geval van de torens, naar actieve spraak- en datatransmissieapparatuur (RAN Sharing).

Cellnex presenteerde zal dit model op zijn stand aan bezoekers, waarbij een holografische weergave van een grote toren in 3D-formaat werd gebruikt om het gedeelde en neutrale infrastructuurmodel en het “Augmented Towerco”-concept uit te leggen.

Ook op de stand toonde het bedrijf via een interactief scherm van meer dan vijf meter concrete voorbeelden van de uitrol van dit type infrastructuur en aanverwante activa in de verschillende Europese landen waar het actief is, rekening houdend met de connectiviteitsoplossingen die het zijn klanten biedt om gezamenlijk op weg te gaan naar digitalisering.

– Voor MNO’s, waarmee zij samenwerkt bij de aanleg, de exploitatie en het onderhoud van hun passieve en actieve infrastructuren, op basis van het neutrale hostmodel, alsmede bij de aanleg en de exploitatie van de infrastructuren die nodig zijn om de dekking te verdichten en aan te bieden in moeilijke scenario’s, met name in drukke gebieden, en in plattelandsgebieden om de digitale kloof te verkleinen.
– Voor overheidsdiensten, waarmee het samenwerkt bij de aanleg, de exploitatie en het onderhoud van particuliere communicatienetwerken voor veiligheids- en hulpdiensten, alsmede bij de communicatie-infrastructuur die nodig is voor verbonden mobiliteit in steden en stedelijke en voorstedelijke weg- en spoorvervoerscorridors.
– Voor ondernemingen, waarmee het samenwerkt bij het ontwerp, de aanleg, de exploitatie en het onderhoud van particuliere netwerken, met name in industriële omgevingen – grote fabrieken, havens, luchthavens, enz. – om hun processen te digitaliseren en informatie te beveiligen, met als doel hun efficiëntie en productiviteit en dus het concurrentievermogen van de industrie te helpen verbeteren dankzij connectiviteit.

Dit alles met een focus op duurzaamheid dankzij de efficiëntie van het model voor het delen van infrastructuur en de aandacht voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke sites en het toegenomen gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

5G-uitzending

Ook tijdens MWC23 heeft Cellnex samen met Rohde Schwarz, Qualcomm Technologies en Ateme 5G Broadcast uitzendingen getest. Dit is een proefproject waarmee kijkers live tv- en radio-inhoud kunnen ontvangen op hun mobiele telefoon met een laag batterijverbruik, zonder dat er data verbruikt hoeft te worden en met een hoogwaardige netwerkdekking.
De tests, die half januari begonnen, werden uitgevoerd tijdens de internationale audiovisuele beurs ISE en zullen eindigen na het MWC Barcelona 2023. Op deze manier hebben gebruikers toegang tot de inhoud via hun mobiele apparaten die compatibel zijn met het 5G Broadcast-signaal. Dankzij de samenwerking met RTVE zal de inhoud die toegankelijk zal zijn onder meer het nieuwskanaal “Canal 24h” van Radio Televisión Española, het hoofdkanaal van RTVE “La1” en het regionale radiokanaal van Radio Nacional de España genaamd “Radius 5” omvatten.
Voor deze test heeft Cellnex een nieuwe site uitgerold om het gebied rond de Fira Gran Via te bestrijken.

GSMA Foundry Innovatie Showcase

Cellnex is ook geselecteerd om deel te nemen aan de GSMA Foundry Innovation Showcase (Hal 4), een initiatief van de organisatoren van het MWC om cases te tonen van gebruik en toepassing van technologie in het dagelijks leven van mensen en bedrijven.

Als leider van het 5G-project in Catalonië zal het bedrijf de zeven use cases tonen die het samen met andere partners heeft ontwikkeld in het grootstedelijk gebied van Barcelona, waarbij wordt belicht hoe een 5G-netwerk een hoge capaciteit biedt voor het verzenden van informatie met een zeer lage netwerklatentie waardoor hologrammen in twee richtingen kunnen worden bekeken. Deze use case testte de creatie van een holografische ondersteuning voor leeromgevingen op afstand. Het doel is toegevoegde waarde te bieden aan de onderwijsomgeving op afstand, door een gevoel van fysieke nabijheid tussen docenten en studenten te bereiken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een holografische spreker, die in twee richtingen met zijn studenten kan communiceren.

Juist het 5G-project van Catalonië is op het Mobile World Congress onderscheiden met de prestigieuze GSMA Foundry Excellence Award 2023.

Gerelateerd nieuws