Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Cellnex is winnaar aanbesteding voor beheer en uitbreiding telecominfrastructuur ProRail

30 apr 2021

Cellnex, Europa’s grootste onafhankelijke telecommunicatie-infrastructuur provider met meer dan 128.000 sites in Europa, is na een aanbesteding door ProRail geselecteerd als Passieve infrastructuur Provider (PiP). Hierbij wordt Cellnex verantwoordelijk voor het beheer en de uitbreiding van opstelpunten voor mobiele connectiviteit langs het spoor. Voor de uitvoering hiervan werkt Cellnex samen met VolkerWessels Telecom, dat is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en beheren van de digitale infrastructuur.

Het contract omvat dat Cellnex de komende twee jaar tachtig masten neerzet op spoorgrond die zij van ProRail pacht. Daarnaast mag Cellnex de masten ook aan andere partijen verhuren en mag het nog eens honderd masten bouwen op ProRail-grond.

“Total connectivity”
ProRail maakt gebruik van een eigen netwerk voor mobiele telecommunicatie: het GSM-R netwerk. Voor de periode 2021-2027 staat verdere digitalisering van het spoor centraal. Het GSM-R netwerk wordt hiervoor vernieuwd. Dat betekent onder meer dat er nieuwe antenne-opstelpunten worden gebouwd. Daarnaast zijn er vanuit Europa twee andere belangrijke ontwikkelingen rondom het aanbieden van snel internet in de trein. Digital Rail Operations van het Future Railway Mobile Communication System (FRMCS) en Gigabit Train.

Naast haar rol als neutrale provider van telecominfrastructuur voor ProRail verwerft Cellnex ook het exclusieve recht om (bestaande en nieuwe) antenne-opstelpunten van ProRail open te stellen voor MNO’s en andere marktpartijen. Ed Boerema, Managing Director Cellnex Netherlands: “Naar verwachting zal de totale vraag naar reizigers- en goederenvervoer in 2040 met 30% zijn toegenomen. Meer bewegingen op en rond het spoor betekent ook meer behoefte aan data- en telecommunicatiediensten. En met de komst van 5G worden steeds meer nieuwe toepassingen mogelijk. Als neutrale en onafhankelijke infrastructuur aanbieder kan Cellnex MNO’s en andere marktpartijen voorzien van voldoende en geschikte opstelpunten langs het spoor.”

Kwaliteit
VolkerWessels Telecom is na een marktverkenning geselecteerd als onderaannemer. VolkerWessels Telecom beschikt over de benodigde certificeringen en is bekend met alle specificaties van het netwerk. Peter Jan Kamst, Manager Sales bij VolkerWessels Telecom: “Het werken op en rond het spoor is niet eenvoudig. Het vereist een grote verantwoordelijkheid van alle mensen in het team. Een goede onderlinge samenwerking en korte lijnen zijn dan ook cruciaal. De specialisten van Cellnex en VolkerWessels Telecom vullen elkaar hierbij perfect aan.”

Arjen Boersma, Chief Information Officer bij ProRail: “Het aantal treinreizigers in Nederland neemt de komende twintig jaar met zeker 30 procent toe. Dat betekent ook dat meer mensen in de trein mobiel bereik en internet nodig hebben. Met deze stap slaan we dus twee vliegen in een klap: we creëren een belangrijke voorwaarde voor het laten rijden van meer treinen, en het helpt telecomproviders en vervoerders om te zorgen dat die mensen in de trein straks allemaal nog beter mobiel bereik hebben.”

Boerema voegt toe: “De digitalisering van het spoor is niet alleen belangrijk voor Nederland, maar is ook een speerpunt van de EU (‘Green Deal’). Als marktleider in Europa is Cellnex in diverse landen als neutrale telecom infrastructuur provider betrokken bij projecten rondom het spoor. De kennis en ervaring van onze collega’s in binnen- en buitenland zetten wij graag in om ProRail te ondersteunen bij het realiseren van haar ambities. Wij kijken dan ook uit naar een plezierige en langdurige relatie, waarin we gezamenlijk bouwen aan een duurzaam spoor, dat klaar is voor de toekomst.”

Gerelateerd nieuws