Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Cellnex verzorgt indoordekking voor Het Dorp van zorgorganisatie Siza

8 dec 2021

De onafhankelijke telecommunicatie infrastructuur provider Cellnex heeft de nieuwbouwlocatie ‘Het Dorp’, van zorgorganisatie Siza, voorzien van een Distributed Antenna System (DAS) om de indoor dekking te verbeteren. De 4G inpandige mobiele dekking werd gerealiseerd in samenwerking met KPN, Vodafone en T-Mobile.

Siza biedt ondersteuning en zorg aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en aan mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel. Deze zorg en dienstverlening is erop gericht dat cliënten zo veel mogelijk hun eigen keuzes kunnen maken en zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Digitalisering en (zorg)technologieën vormen hiervoor de basis.

Connectiviteit cruciaal
Vanaf het moment dat in 2016 plannen werden gemaakt voor de nieuwbouw van Het Dorp, stond ook hierbij de zelfstandigheid van de cliënten centraal. Op unieke wijze werden met alle betrokkenen èn cliënten de behoeften in kaart gebracht en oplossingen hiervoor ontwikkeld. In totaal werden er 90 verschillende scenario’s uitgewerkt die uiteindelijk resulteerden in 300 verschillende use cases. Onderverdeeld in vier hoofdthema’s: alarmering en zorgoproep, toegang en veiligheid, huisbediening en connectiviteit. Naast de juiste cloudstrategie en informatiebeveiliging, was connectiviteit de belangrijkste randvoorwaarde om de gebruikerstoepassingen te realiseren.

Om de zelfstandigheid en flexibiliteit van de cliënten te faciliteren was één van de specificaties in het Plan van Eisen dat er uitsluitend gebruik gemaakt zou worden van mobiele communicatie: WiFi en 4G. Daarnaast was duurzaamheid een belangrijk element bij de bouw en bepalend voor de materiaalkeuze. Veel moderne gevel-isolatiematerialen houden niet alleen de kou, maar ook de mobiele signalen buiten. Met als gevolg dat de mobiele dekking in het nieuwe pand niet toereikend bleek te zijn.

Distributed Antenna System
Om dit op te lossen heeft Cellnex, in samenwerking met de operators T-Mobile, KPN en Vodafone en huisinstallateur SPIE, een zogeheten Distributed Antenna System (DAS) geïmplementeerd. Een DAS systeem is een moderne technologische oplossing, waarbij alle beschikbare mobiele signalen van alle operators gegenereerd worden door een base station en via gedistribueerde antennes het pand in gebracht worden.

“In eerste instantie wilden we de indoordekking zelf regelen”, vertelt Jos Geesken, Programmaleider Domotica en Technologie bij Siza. “Er bleek echter veel specifieke kennis voor nodig te zijn en de investering hiervoor was behoorlijk fors. Daarnaast bestaat ons IT team slechts uit 6 personen en ligt de focus vooral op het voeren van de regie. Het As-a-Service aanbod van Cellnex, waarbij we een vast laag bedrag per maand betalen, maakt de investering voorspelbaar en beheersbaar. We hoeven ons daarnaast niet bezig te houden met het beheer en als Single Point-of-Contact onderhoudt Cellnex de contacten met de mobiele netwerk operators.“

Schaalbaar en toekomstvast
Siza heeft 150 locaties verspreid over Gelderland en Midden-Brabant. Jos Geesken vervolgt: “We zien de behoefte aan stabiele connectiviteit snel toenemen. Het indoor (DAS) systeem, zoals deze nu is ingericht, is zeer schaalbaar. In de toekomst kunnen we deze oplossing dan ook snel en eenvoudig naar andere locaties uitrollen.

Hugo Brandhorst, Commercial Developer bij Cellnex Netherlands, voegt hier aan toe: “De innovatieve wijze waarop Siza digitale technologie inzet om de zorg voor haar cliënten te verbeteren is bijzonder indrukwekkend. Wij zijn verheugd dat we hier met onze oplossing een bijdrage aan kunnen leveren en kijken uit naar een langdurige samenwerking!”

Gerelateerd nieuws