Cisco organiseerde onlangs SECCON NL, een community event voor security-experts. Op event zijn inzichten gedeeld, was volop ruimte om te netwerken en zijn de eerste stappen gezet voor samenwerking met de Nederlandse security community om de weerbaarheid van Nederland een boost te geven.
Verschillende security-experts namen op SECCON NL het podium en deelden hun kennis en inzichten over nieuwe manieren om kwetsbaarheden aan te pakken, geavanceerde cyberaanvallen te beperken en mogelijk te voorkomen. “De digitale transitie gaat ontzettend snel”, zegt Michel Schaalje, Cyber Security lead Cisco Nederland. “Dat betekent ook dat het aantal en de vorm van digitale dreigingen zich net zo snel ontwikkelt. Om hier bestand tegen te zijn is het belangrijk dat de security community samen gaat werken, zodat we elkaar kunnen versterken.”
Leren van de ervaringen van anderen
Deelnemende partijen verwelkomen SECCON NL. Wouter Hindriks, Security Architect bij Avit Group: “Het is goed dat Cisco de security community bijeenbrengt. Het is belangrijk om kennis te delen en te leren van de ervaringen van anderen. Security is al lastig genoeg, laten we daarom waar mogelijk de samenwerking opzoeken tussen overheid, educatie, non-profit en het bedrijfsleven. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen, namelijk de weerbaarheid van Nederland verhogen.”
“Het was ontzettend interessant om te horen waar de uitdagingen in het cyberlandschap liggen”, zegt Jan Heijdra, Security Specialist bij Cisco Nederland en één van de oprichters van de community. “En dat is ook precies de reden waarom we deze community in het leven hebben geroepen. Vaak gaan we pas samenwerken als het te laat is, met deze community willen we samenwerking vooraf stimuleren.”
Security poverty line
Een van de besproken onderwerpen tijdens het event is de ‘security poverty line’. Dit is een ondergrens van basis securitymaatregelen waar kleinere bedrijven zich vaak gevaarlijk dichtbij bevinden omdat ze niet altijd beschikken over de juiste middelen, kennis en budget. De security poverty line is de grens wanneer bedrijven niet meer in staat zijn zichzelf effectief te beschermen.
Volgens Wendy Nather, Head of Advisory CISOs van Cisco, is het overkomen van deze ‘security poverty line’ zowel een pragmatische als een morele noodzaak. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de ondergrens aan basis securitymaatregelen niet alleen een probleem bij kleine organisaties. Het kan ook een probleem zijn bij grote organisaties. Nather: “We moeten iedereen boven die ondergrens krijgen, want een aanval op één van ons treft ons allemaal. We moeten het eens worden over een gedefinieerde reeks basis securitymaatregelen als onderdeel van een collectieve verantwoordelijkheid.”
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Security is een onmisbaar element van iedere IT-omgeving. Het is dan ook belangrijk dat security-professionals en -maatregelen zich continu blijven ontwikkelen. SECCON NL draagt hieraan bij door het samenbrengen van security-specialisten, delen van inzichten en bieden van ruimte om te netwerken. Zo kunnen belangrijke stappen worden gezet in het versterken van de digitale weerbaarheid van Nederland.”