Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Esther Schoemaker
is strategisch communicatieadviseur mobiliteit en slimme, duurzame verstedelijking binnen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat/Dutch Metropolitan Innovations www.dmi-ecosysteem.nl
Voor wie nu verwacht dat deze column over voetbal gaat, helaas….. Nederlanders doen in Barcelona ook nog weleens andere dingen dan opvallen op het middenveld. Ook op andere terreinen lukt het ons prima om te scoren. Neem de Smart City Expo bijvoorbeeld, begin november. Niet zomaar een beurs of congres, maar hét internationale event bij uitstek op het gebied van slimme en duurzame steden. Met veel landen, veel bedrijven, veel drukte en hectiek. Zie dan nog maar eens op te vallen. Of in voetbaltermen, op de been te blijven. Het geheim van het succes? We deden het bovenal samen.
Vanuit een gezamenlijk verhaal, een boodschap waarin we ons als Nederlanders allemaal konden herkennen. Dat we nuchter zijn, van aanpakken weten. Dat we graag samenwerken, op elk niveau. Publiek-publiek en publiek-privaat: de lijnen zijn kort en de bal gaat snel rond. Nu snappen we natuurlijk ook als geen ander waar het om gaat. Wij beheersen dat spel steeds beter. Zo’n 95 procent van ons land is verstedelijkt en de grote opgaven waarover wereldwijd gesproken wordt, herkennen we hier feilloos. Woningbouw, klimaat en energie, duurzame mobiliteit en de wens om iedereen ook digitaal te laten meedoen. Die opgaven spelen in steden wereldwijd.
Los van elkaar ontwikkelen Nederlandse bedrijven slimme oplossingen. Van Apeldoorn tot aan Breda en van Alkmaar tot aan Rotterdam worden mooie stappen gezet. Maar een stervoetballer wint ook geen WK in zijn eentje. Succes valt of staat met het functioneren als team. Met eenzelfde doel voor ogen en een aansprekend Nederlands verhaal als uitgangspunt. En met een visie op landelijke opschaling en concreet resultaat. En zo ging het dit jaar ook in Barcelona.
Verliep het dan zonder slag of stoot? Nee, zeker niet. Maar hobbels werden genomen en de bal bleef binnen de lijnen. Alsof we ook zonder 80.000 toeschouwers in Camp Nou wel voelden dat er iets moois in de lucht hing. Sterke combinaties werden gemaakt, publiek en privaat werkten samen en er viel echt iets te beleven. En het resultaat mocht er zijn. Het Nederlandse paviljoen was het drukstbezocht van alle paviljoens tijdens die 3-daagse beurs. Partijen stonden in de rij om zich alvast aan te melden voor volgend jaar. En vanuit het buitenland werd er met bewondering naar ons gekeken. Er werd zelfs hardop uitgesproken dat we trots mogen zijn op hoe we hier in Nederland in een ecosysteem samenwerken.
Zaak om dat enthousiasme de komende tijd goed vast te houden. Met een goed ingespeeld team is de sky immers de limit. We zijn er nog niet, maar we mogen wel trots zijn op de gezette stappen. Het (eco)systeem staat, nu verder versterken en uitbreiden.